De stemming onder consumenten was in maart opnieuw minder negatief dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen is daarmee voor de zevende maand op rij verbeterd. Mensen waren in maart minder negatief over het economisch klimaat en over de koopbereidheid.

Het consumentenvertrouwen lag volgens het CBS deze maand op min 22. Dat is minder negatief dan in februari, toen de stemming op een stand van min 27 uitkwam.

Het vertrouwen ligt daarmee echter nog altijd onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, van min 10. In januari 2000 bereikte het vertrouwen de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (min 59).

Consumenten waren in maart minder pessimistisch over de economie dan in februari. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden was minder negatief, maar het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was een fractie negatiever.

Koopbereidheid consumenten verbetert

Hoewel de koopbereidheid in algemene zin nog negatief was in maart met een indexcijfer van -14, was dit minder somber dan in februari toen het indexcijfer op -17 stond.

Opvallend hierbij is de de koopbereidheid op basis van de financiële situatie in de komende twaalf maanden licht positief is geworden met een indexcijfer van plus 4 in maart. Wat betreft het doen van grote aankopen is de stemming in maart nog wel negatief (-33), maar er is wel verbetering ten opzicht van februari (-37).

LEES OOK: Nederlandse export blijft zwak presteren, mede doordat Duitse economie kwakkelt