Een van de oudste en rijkste klanten van KPMG Meijburg, het Koninklijk Huis, is opgestapt als klant van het belastingadviesbureau.

Dat meldt De Telegraaf op basis van “betrouwbare bronnen” rond het koningshuis. Volgens de krant was het een puur zakelijke beslissing en is er geen incident aan vooraf gegaan.

Meijburg is een dochter van adviesbureau KPMG. Met het vertrek van het Koninklijk Huis verliest KPMG Meijburg een grote klant met veel prestige.

Het Koninklijk Huis laat zich al sinds 1939 op fiscaal gebied door Meijburg adviseren, aldus De Telegraaf. Inclusief onroerend goed wordt het vermogen van de koningshuis op 900 miljoen geschat door zakenblad Quote.

De Rijksvoorlichtingsdienst houdt de kaken stijf op elkaar tegenover De Telegraaf, omdat het om een privé-aangelegenheid van de koning gaat. Ook KPMG Meijburg wil niet reageren.

Fiscaal adviseur Koninklijk Huis

De financiële gegevens van de koning en zijn familie werden altijd met groot respect en geheimhouding behandeld. “De medewerker die de aangifte van het Koninklijk Huis uitvoerde, beschikte over een aparte kamer met een eigen kluis. Voordat hij naar de wc ging of koffie wilde halen, moest hij eerst alle papieren in de kluis leggen en vervolgens ook zijn kamer op slot doen”, vertelt een voormalige manager tegen De Telegraaf.

Naast koning Willem-Alexander behoren ook koningin Máxima, hun drie dochters, prinses Beatrix, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven tot het koningshuis.

Deze leden betalen gewoon vermogensbelasting, maar hebben wel enkele vrijstellingen. Zo betaalt het koningshuis geen belasting over toeslagen, erfenissen of auto's met een AA-kenteken.

Het rommelt bij KPMG

KPMG Meijburg had het de afgelopen maanden zwaar, vanwege een negatieve publiciteit rond de inmiddels teruggetreden financiële topman Wiebe Cnossen.

Afgelopen februari trad Cnossen terug vanwege een conflict over vermeend agressief gedrag. Hij zou zich tijdens een bijeenkomst agressief hebben opgesteld tegen de jonge fiscalist Karim Aachboun.

Boven op het conflict rond Aachboun, kwam het nieuws dat Cnossen wordt beticht van seksueel ongepast gedrag tijdens een skireisje.