Eenzaamheid onder ouderen is een aanzienlijk probleem. Startup No Isolation wil dat proberen te doorbreken met een simpel beeldscherm die fungeert als ontvanger voor videogesprekken of fotoboodschappen van (klein)kinderen.

De KOMP is een soort combinatie van televisie en telefoon, die geïnstalleerd wordt bij de oudere thuis. De bediening is eenvoudig met behulp van één enkele knop. Ook hoeft de oudere zich geen zorgen te maken over updates die geïnstalleerd moeten worden of aanraakschermen die niet goed reageren op drogere handen.

Als kind of kleinkind bel je via de bijbehorende app naar de KOMP van je oma, die vervolgens alleen maar hoeft te wachten totdat de verbinding tot stand is gekomen. De jongere familieleden kunnen ook foto’s of tekstberichten opsturen die dan op het scherm getoond worden.

De KOMP is vanaf deze week te krijgen via bol.com voor een bedrag van 990 euro. Het pakket is ook te huur voor 65 euro per maand.

Geen vervanging voor persoonlijk contact

“KOMP is uiteraard niet bedoeld om fysiek contact en persoonlijk bezoek te vervangen”, vertelt Margarida van Wijk van het bedrijf achter de vinding, No Isolation. “Het zorgt er met name voor dat de tijd tussen deze bezoeken wordt gevuld met waardevol contact en hierdoor wat korter aanvoelt. Door foto’s te delen en elkaar vaker te spreken, blijven grootouders betrokken en beter op de hoogte van het dagelijks leven van hun kinderen en kleinkinderen. We hebben gemerkt dat dit voor ouderen ongelooflijk waardevol is.”

No Isolation is van oorsprong Noors en startte in 2015 met als doel om met nieuwe technologieën oude problemen op te lossen. Het bedrijf wil mensen uit hun sociale isolement halen om eenzaamheid voorkomen. No Isolation heeft ook kantoren in Amsterdam en Londen.

Volgens voormalig Ouderenombudsman Jan Romme is er veel behoefte aan een product als KOMP. "Digitale ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat we vaker en intensiever met elkaar zijn gaan communiceren", zegt hij in een persverklaring van No Isolation. Juist 'voor ouderen die geen goede digitale vaardigheden hebben, is het effect vaak averechts', voegt hij toe.

De 81-jarige Riet Duinker is één van de eerste KOMP-gebruikers in Nederland. Bekijk hieronder hoe ze haar ervaringen met de vinding beschrijft: