Een simpel mandje boodschappen (met brood, melk, een blik knakworsten, dat werk) is ten opzichte van vorig jaar een stuk duurder geworden. Dankzij de btw-verhoging, van 6 naar 9 procent, zijn we gemiddeld 300 euro duurder uit met ons wekelijkse rondje supermarkten. Een positieve uitzondering is het zwarte goud in een kopje: koffie!

Niet alleen zijn de koffieprijzen op de wereldmarkt flink gedaald (met dank aan het ruime aanbod uit Brazilië), ook in de supermarkt hoefde je de afgelopen maanden steeds minder euro’s af te tikken voor een pak snelfiltermaling of een doosje oploskoffie.

Uit de nieuwste inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de koffieprijzen in Nederland al een jaar lang dalen. In maart kwam daar verandering in: toen stegen de koffieprijzen in de supers voor het eerst weer, met 1,2 procent ten opzichte van maart 2018.

Wat betekent dit voor jouw favoriete bakje leut? Business Insider heeft voor 7 populaire koffiemerken die je in de supermarkt kunt vinden, uitgezocht waar een specifieke maling het duurst en goedkoopst is. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van de site Superscanner.nl. De hieronder genoemde prijzen zijn van 4 april 2019.

Tipje van de sluier: Jumbo maakt zijn laagste prijsgarantie vaak waar, maar niet altijd. Verder is het goed om te beseffen dat prijzen bij Jumbo per plaats kunnen verschillen. Vomar en Hoogvliet zitten de tweede supermarkt van Nederland op de hielen.


Misschien wel het bekendste pak in het koffieschap. Staat op het boodschappenlijstje van studentenhuizen, mkb'ers en bouwvakkers.

Inslaan doe je het goedkoopst bij Jumbo, Hoogvliet en Vomar. Bij de Spar, Plus, Coop en Albert Heijn betaal je de hoofdprijs.


Wel een koffiemachine voor bonen, geen zin om de hoofdprijs te betalen bij de speciaalzaak? Supermarkten bieden gelukkig steeds meer bonenvariaties aan, vaak tegen een voordeligere prijs.

Lavazza is een Italiaans koffiemerk dat al meer dan 100 jaar bestaat. De bonen reken je voor een prikkie af bij de Jumbo en de Hoogvliet; Spar verdient er flink op, daar kosten ze ruim een euro meer.


Wel een Nespressomachine, geen zin in dure cupjes? De koffieproducent van de chique aluminium eenpersoonscapsules verloor rechtszaak na rechtszaak over het patent op deze cupjes. Gevolg is dat steeds meer koffiefabrikanten en supermarkten zelf een variant aanbieden.

Koffiereus Jacobs Douwe Egberts (onder meer eigenaar van Douwe Egberts en L'Or) gaat voortvarend te werk met verschillende smaken en sterktes. De prijzen van L'Or-capsules zijn het hoogst bij Plus en Albert Heijn. Vomar biedt de L'Or-variant het goedkoopst aan.


Voor de Nederlandse filterliefhebber is het misschien lastig voor te stellen, maar wereldwijd wordt oploskoffie het meest gedronken van alle varianten.

Scoor deze Nescafé bij Hoogvliet of Jumbo als je op de kleintjes let. Als 50 cent meer of minder je niet uitmaakt, neem zo'n potje dan gerust mee bij de Spar.


Oploskoffie is er ook in sachets. Handig als je niet zo heel vaak koffie drinkt. Waar Jumbo bij veel koffievarianten aan de goedkope kant is, vraagt de gele super 40 tot 50 cent meer voor de sticks dan de concurrentie. Ten minste met de reguliere prijs. Jumbo tot dinsdag 9 april een actie gestart waarbij ze eventjes 2,28 euro kosten.

Bij Hoogvliet en Vomar zijn de reguliere prijzen van de sachets het goedkoopst (maar Jumbo duikt er dus tijdelijk 1 cent onder).


Tja, Senseo. De één zweert erbij, de ander durft het eigenlijk geen koffie te noemen. Feit is wel dat de pads voor een revolutie zorgden op de Nederlandse koffiemarkt - wat al een prestatie op zich is.

De prijsverschillen tussen de verschillende supermarkten voor een zak Classic pads zijn opvallend groot. Bij Jumbo betaal je slechts 3,79 euro; bij Spar zit je op 4,42 euro.


Wie geen zin heeft in gedoe met een melkopschuimer, maar 's ochtends wel graag een cappuccino drinkt, komt al snel bij Dolce Gusto uit. De koffiezetapparaten zijn heel redelijk geprijsd. De cups wat minder - althans, vergeleken met oploskoffie.

Haalde je voorheen elke ochtend een flat white bij Starbucks, dan ben je met deze variant ongetwijfeld goedkoper uit. Zeker als je doosjes à 3,95 euro inslaat bij de Jumbo of de Vomar.


Lees meer over koffie: