• De universiteit van Florence biedt een master-opleiding in koffie aan.
  • Doel is de studenten te trainen op alle onderdelen van het productieproces van koffie.
  • De master duurt 9 maanden en start in januari 2022.

De universiteit van Florence biedt een master in koffie aan. Tijdens deze opleiding van negen maanden leren studenten volgens de omschrijving op de website elk aspect van het koffieproductieproces kennen: van het kweken van koffieplanten en de details van de koffieleverantieketen, tot het bereiden van een vers kopje koffie.

De opleiding start in januari 2022 met 24 studenten. De eerste lichting krijgt onderwijs in het Italiaans; in de toekomst wordt de opleiding mogelijk ook in het Engels aangeboden.

“We zullen alle aspecten van het vak behandelen. Vanaf de oorsprong en de bereiding tot aan het uitserveren van de drank,” vertelde coördinator Francesco Garbati Pegna tegen Breezy Scroll.

Florence wordt ook wel de ‘koffiehoofdstad van de wereld genoemd en is de geboorteplaats van de espresso, en van de espresso afgeleide macchiato’s en cappuccino’s.

Weliswaar bieden ook andere instituties opleidingen in de koffie aan, maar het programma van de universiteit van Florence is één van de weinige echte masteropleidingen in het vak.

Ook de Italiaanse Universita del Cafe biedt een master aan over de wereld van de koffie. Verder heeft het Davis Coffee Center van de Universiteit van Californië aangekondigd te zijner tijd een master in koffiewetenschappen aan te bieden.

Voor wie het zich niet kan permitteren om naar Italië te komen voor de nodige koffiescholing: er zijn legio baristascholen en koffieklasjes die onderwijs verzorgen voor zowel de amateur als voor de professional.

LEES OOK: Wij vroegen barista’s aan welke dingen ze zich het meest ergeren – dit zijn hun 7 etiquetteregels voor in een koffiezaak