TripAdvisor heeft de winnaars bekendgemaakt van zijn 2018 Travellers’ Choice Awards for Airlines – en sommige van de beste vliegtuigmaatschappijen zijn behoorlijk verrassend.

De winnaars zijn verkozen op basis van reviews op TripAdvisor Flights of bij partners van TripAdvisor van februari 2017 tot februari 2018. Er is zowel gekeken naar de hoeveelheid reviews als de kwaliteitsoordelen.

Binnen Europa komt het Britse Jet2.com als beste uit de bus bij de prijsvechters en Virgin Atlantic Airways als beste grote luchtvaartmaatschappij. In die laatste categorie staat KLM op de 5e plaats.

“Dit was de beste vlucht die ik ooit heb meegemaakt. De service en de zorg van het personeel was fantastisch. Geweldige ervaring”, zo is te lezen in een review van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Dit is de complete Europese top-5 van beste grote luchtvaartmaatschappijen 
1. Virgin Atlantic Airways (Groot-Brittannië)
2. Aeroflot (Rusland)
3. Austrian Airlines (Oostenrijk)
4. Finnair (Finland)
5. KLM Royal Dutch Airlines (Nederland)

Wereldwijd gezien komt vooral Azië komt heel goed uit de bus. Er staat geen enkele Amerikaanse of Europese vliegtuigmaatschappij bij de beste vijf.

Bekijk hieronder welke luchtvaartmaatschappijen wél behoren tot de top-5 van de wereld.

Lees ook op Business Insider


5. EVA Air (Taiwan)

Foto: Flickr/Simon Boddy

In een review op TripAdvisor staat: “EVA onderscheidt zich in kleine dingen van andere luchtvaartmaatschappijen. Ik was diep onder de indruk van de ‘Character’-vlucht die we hebben genomen. Alles van de kussens tot de maaltijden stond helemaal in het teken van Hello Kitty. De kindermaaltijden waren fantastisch. Deze kleine persoonlijke details maken de hele vluchtervaring zoveel leuker!”


4. Japan Airlines

Foto: Facebook/ Japan Airlines

“Deze luchtvaartmaatschappij is voortreffelijk en blinkt uit in de maaltijd- en drankenservice en ook het entertainment is geweldig”, staat in een review. “Ze leveren excellente service met uitzonderlijk veel beenruimte. Deze luchtvaartmaatschappij staat echt boven de meeste anderen en heeft ook uitstekend personeel.”


3. Emirates (VAE)

Foto: REUTERS/Phil Noble

Emirates is geen nieuwkomer op ranglijsten voor beste vliegmaatschappijen. Een gebruiker schrijft over hen: “Deze luchtvaartmaatschappij kenmerkt zich door stijl, klasse en comfort. Al mijn verwachtingen werden overtroffen. Van de uitstraling tot hun service die erg professioneel is, maar toch genoeg ruimte laat voor een persoonlijke benadering van de passagiers. De Airbus is enorm, maar de atmosfeer van binnen is comfortabel, de stoelen zijn breder en de ramen zijn groter.”


2. Air New Zealand

Foto: Michael Bradley/Getty Images

Air New Zealand is volgens reizigers zelfs nog beter dan Emirates. “De stewards en stewardessen zijn vriendelijk, beleefd, professioneel en erg klantgericht”, schrijft een passagier. “Het diner was voortreffelijk, zelfs in de Economy Class en er was ook Nieuw-Zeelandse rode en witte wijn. Zelfs de veligheidsfilmpjes zijn vermakelijk. Ik zal niet meer met een andere luchtvaartmaatschappij vliegen tussen de VS en Nieuw-Zeeland.”


1. Singapore Airlines

Foto: Singapore Airlines

De beste luchtvaartmaatschappij ter wereld is Singapore Airlines, dat ook de prijzen won voor Best First Class en Best Economy Class.

Uit een review: “Ik vloog van Sydney naar Singapore in de Business Class. Het eten was het beste dat ik heb gehad in de afgelopen tien jaar. De service was fantastisch en het personeel had het echt naar z’n zin. Een van de beste, zo niet de beste luchtvaartmaatschappij.”

Lees ook hoe het is om first class te vliegen met Singapore Airlines.