De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een internationale noodsituatie. Het virus krijgt van de VN-organisatie de ‘PHEIC-status’. Dat is de Engelse afkorting van Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid.

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO zegt dat het aantal ziektegevallen buiten China tot dusver relatief beperkt is gebleven. Het gaat om 98 besmettingen in 18 landen buiten China, waar het virus het leven heeft gekost aan zeker 170 mensen.

De WHO-chef prees het optreden van de Chinese autoriteiten. Toch is besloten tot het uitroepen van een internationale noodsituatie. “We weten niet wat voor schade dit virus zou kunnen aanrichten in een land met een zwakker gezondheidsstelsel”, legde hij uit op een persconferentie. “We moeten nu handelen om landen te helpen met de voorbereidingen voor die mogelijkheid.”

Het is de zesde keer dat de WHO deze status aan een noodsituatie op het gebied van de gezondheid toekent. Een comité van de WHO bepaalt wanneer de gezondheidsrisico’s erg uitzonderlijk zijn en niet aan één bepaald land gebonden.

Het comité is opgezet na de uitbraak van het SARS-virus in de jaren 2002 en 2003 die veel onrust veroorzaakte. De eerste ‘PHEIC’ werd in 2009 uitgeroepen vanwege de varkensgriep of Mexicaanse griep. De voorlaatste keer was afgelopen jaar vanwege ebola in Kivu in het noordoosten van Congo.

KLM schrapt voorlopig alle vluchten naar China

Luchtvaartmaatschappij KLM stopt vanwege het coronavirus na het weekeinde met haar vluchten naar China. De opschorting van de vluchten duurt zeker tot en met volgende week zondag. In totaal gaat het om 25 retourvluchten die komende week niet doorgaan.

KLM reageert met de beslissing op adviezen van nationale en internationale instanties, zoals nu van de WHO. Het bedrijf neemt contact op met klanten die door de beslissing hun reis niet door zien gaan.

Lees ook op Business Insider

Vluchten van KLM die zondag naar Peking en Shanghai vertrekken, worden nog wel gewoon uitgevoerd. Die worden gebruikt om reizigers die nu in China zijn terug te laten reizen.

Foto: ANP/Koen Suyk

De beslissing van KLM komt enkele uren na een soortgelijke beslissing van zustermaatschappij Air France. Een dag eerder besloot KLM al de vluchten naar drie Chinese steden op te schorten en minder vluchten uit te voeren naar Shanghai. Dat was echter vooral ingegeven door het feit dat er minder boekingen waren voor de vluchten.

Reisadvies China aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdagmiddag het reisadvies voor China aangescherpt en ontraadt Nederlanders erheen te reizen vanwege het heersende coronavirus. Het wordt aangeraden om helemaal niet naar de provincie Hubei, waar de stad Wuhan ligt, te gaan. Voor de rest van China adviseert het ministerie om alleen daarnaartoe te reizen indien noodzakelijk.

Wuhan geldt als het epicentrum van het nieuwe coronavirus.

Nederlanders worden mogelijk komend weekeinde geëvacueerd uit Wuhan. Ook partners en kinderen van de Nederlanders mogen mee, mits de Chinese autoriteiten dat goed vinden, schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Het gaat om ruim twintig mensen, schrijft Blok. Als de betrokken autoriteiten groen licht geven, kunnen zij komend weekend al terugvliegen. Vervolgens moeten ze enige tijd in quarantaine.

LEES OOK: Bang voor het coronavirus? Deze landen zijn het best voorbereid op een uitbraak – Nederland staat in de top 3