Zag de toekomst voor pas afgestudeerde piloten er jarenlang somber uit – inmiddels kaapt KLM vliegers weg bij TUI en Corendon en zijn ook buitenlandse maatschappijen druk op zoek naar nieuwe piloten. Dat meldt De Telegraaf.

“Het is een feit dat er in de markt op het moment meer vraag naar piloten dan aanbod is”, zegt een woordvoerder van TUI tegen de krant.

Die krapte wordt nog wat vergroot doordat er bij KLM een pensioengolf aan komt. “Die uitstroom betreft vooral piloten van toestellen die gebruikt worden op intercontinentale bestemmingen”, zegt de woordvoerder van TUI.

Dat KLM weinig reservepiloten heeft, komt volgens een woordvoerder van de maatschappij doordat KLM relatief weinig vliegers in dienst heeft. “We hebben te maken met forse concurrentie en de noodzaak om kosten goed te beheersen. Dat maakt dat de planning van KLM erop is gericht niet te veel en niet te weinig vliegers in dienst te hebben.”

Ook Corendon zegt dat hun piloten worden weggekaapt door KLM. “Er staan first officers van ons op de wachtlijst bij KLM. Wij kunnen niet op tegen de heilige graal die KLM is als het gaat om arbeidsvoorwaarden”, zegt directeur Steven van der Heijden. “Air France staat daar nog boven. Daar heb ik mee leren leven.”

De markt voor piloten is ontzettend snel omgeslagen. Tot een jaar geleden namen Nederlandse luchtvaartmaatschappijen maar nauwelijks mensen aan en bij KLM-dochter Martinair werden er zelfs vliegers gedwongen ontslagen. Pas afgestudeerde piloten hadden een schuld van meer dan een ton, maar kwamen niet aan het werk.