De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam is maandag met een kleine winst geopend. Elders in Europa gingen de graadmeters ook vooruit. Air France-KLM weet de aandacht op zich gericht na de bekendmaking van de nieuwe topman van de luchtvaartcombinatie.

De hoofdgraadmeter op het Damrak stond in de vroege handel 0,3 procent in de plus op 440,92 punten. De MidKap van middelgrote fondsen zakte 0,3 procent tot 661,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs koersten 0,7 en 0,4 procent in de plus. De beurs in Londen is maandag gesloten.

Air France-KLM zag zijn beurswaarde 1 procent stijgen. Vooruitlopend op de kwartaalcijfers die woensdag worden bekendgemaakt, meldde de luchtvaartcombinatie dat Jean-Marc Janaillac de opvolger wordt van topman Alexandre de Juniac. Janaillac is sinds 2012 de topman bij het internationale transportbedrijf Transdev, dochterbedrijf van onder meer Veolia.

In de AEX was ASML de sterkste stijger met een winst van 1 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore sloot de rij met een min van 1,3 procent.

Bij de middelgrote fondsen verloor de Egyptische kunstmestproducent OCI 2,4 procent na de publicatie van zijn jaarcijfers afgelopen weekeinde. Het bedrijf maakte onder meer bekend dat het over 2015 geen dividend zal uitkeren.

Fugro en Fagron dalen verder

De verliesreeks van bodemonderzoeker Fugro (min 3,5 procent) kreeg een vervolg op maandag. Ook het verlies van Fagron (min 4 procent) viel op, na de stevige verliesbeurt van vrijdag. Dit lijkt wederom te maken te hebben met twijfels over de reddingsoperatie die Fagron nieuw kapitaal moet opleveren.

Zowel in Parijs als Frankfurt schaarden banken zich onder de sterkste dalers. Zo verloor Deutsche Bank 2,4 procent en leverde Commerzbank 1,2 procent in. De Franse banken Credit Agricole, Société Générale en BNP Paribas werden circa 1 procent minder waard.

De olieprijs ging maandag omlaag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper bij 45,55 dollar. De prijs van Brent zakte met 1,1 procent naar 46,83 dollar per vat. De euro werd voor 1,1470 dollar verhandeld, tegen 1,1450 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Nikkei kleurt weer donkerrood

De aandelenbeurs in Tokio is maandag opnieuw met een fors verlies gesloten. Beleggers worstelen nog altijd met het besluit van de Japanse centrale bank om voorlopig geen extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Hierdoor werd de yen fors duurder. De munt steeg maandag naar het hoogste niveau ten opzichte van de dollar in achttien maanden.

De toonaangevende Nikkei-index sloot met een verlies van 3,1 procent op 16.147,38 punten. Daarmee gaf de graadmeter een vervolg aan de stevige min op donderdag. Vrijdag was de beurs dicht. Vooral bedrijven die zwaar leunen op de export kregen het voor de kiezen. Zo verloor automaker Honda 4 procent, net zoals machinemaker Komatsu. Apple-toeleveranciers Murata Manufacturing (min 13 procent) en TDK (min 9 procent) gingen onderuit na tegenvallende cijfers.

Airbagmaker keldert

De geplaagde airbagmaker Takata zag zijn beurswaarde met bijna 10 procent dalen. Volgens de Japanse krant Nikkei wil de Amerikaanse toezichthouder meer auto's terugroepen die zijn uitgerust met airbags van de Japanse producent.

De airbags kunnen bij het opblazen ontploffen, waardoor stukjes metaal en plastic door de auto kunnen vliegen. Daardoor zijn wereldwijd al zeker tien mensen om het leven gekomen. Door de aanscherping van de terugroepactie zouden wereldwijd in totaal ruim 100 miljoen auto's terug naar de garage moeten. Alleen al dit jaar is de beurswaarde van Takata meer dan gehalveerd.

Elders in het Verre Oosten leverden de graadmeters ook in. De Koreaanse Kospi-index zakte 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,2 procent. In China waren de beurzen maandag gesloten. De beurs in Japan is vanaf dinsdag drie dagen dicht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl