Kledingketen Primark maakt volgend jaar de oversteek naar de Verenigde Staten.

De van oorsprong Ierse prijsvechter opent in 2015 en 2016 winkels in verscheidene steden in het noordoosten van de VS, te beginnen in Boston, zo maakte het Britse moederconcern Associated British Foods woensdag bekend.

Primark is al actief in negen Europese landen waaronder Nederland. In ons land heeft de kledingketen 6 winkels. In de zomer van 2014 moeten in Nijmegen en Venlo vestigingen opengaan.

Een Primarkwinkel in Den Haag opent in de herfst van 2014 terwijl Heerlen in de lente van 2015 volgt.

Omzet stijgt met 14 procent

Het detailhandelsconcern maakte verder bekend dat zijn kledingtak, die in Ierland onder de naam Penneys opereert, de omzet in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar met 14 procent wist op te voeren tot 2,3 miljard pond (2,8 miljard euro). De operationele winst lag met 298 miljoen pond ruim een kwart hoger dan in de eerste helft van het voorgaande boekjaar.

In de resultaten van Primark is een voorziening opgenomen van 5 miljoen dollar (3,6 miljoen euro) voor compensatie van de slachtoffers en nabestaanden van de ramp in Rana Plaza, een complex met kledingfabrieken in Bangladesh dat vorig jaar instortte. Daardoor kwamen ruim 1100 textielarbeiders om het leven. Vorig jaar legde Primark daarvoor ook al 7 miljoen dollar opzij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl