Een volle tien jaar werkte hij – net als zijn broer Elon – in de technologiesector.

Nu is Kimbal Musk ondernemer op een heel ander vlak. Hij runt restaurants genaamd The Kitchen die zich richten op lokaal geproduceerd voedsel.

Kimbal besloot een tijd geleden om het roer om te gooien en zich te richten op zijn werkelijke passie. Het is wellicht niet verbazend dat hij denkt dat meer jongeren hem zullen volgen.

Naast The Kitchen bouwt hij met Big Green ook educatieve moestuinen bij basisscholen in de Verenigde Staten.

Onderdeel zijn van een gemeenschap

“Technologie is op zoveel manieren een prachtige verrijking van ons leven geweest, maar het zorgt niet voor een heel verbonden leven. De sociale verbondenheid lijdt onder technologie. Gelukkig zien we wel dat stadsboeren direct aan consumenten leveren en een onderdeel van hun gemeenschap zijn. Ik verwacht dan ook dat millennials hun kantoorbanen gaan verlaten om zich bij de stedelijke boerengemeenschap te voegen – omdat dat ze dan echt een connectie kunnen maken met hun omgeving.”

Hij zou wel eens gelijk kunnen krijgen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw ziet dat het aantal jonge boeren – tussen de 25 en 34 – toeneemt. Sommige staten zien ook een toename in het totaalaantal boeren, tot wel 20 procent in bijvoorbeeld Nebraska en Californië.

In Nederland is nog geen 4 procent van de boeren onder de 35 jaar. Het nieuwe kabinet wil daar met een startkapitaal verandering in brengen. En brancheorganisatie NJAK won onlangs een EU-prijs met haar concept Boer zoekt Boer, waarbij boeren een opvolger vinden voor hun bedrijf als de kinderen geen agrarische ambities hebben.

Lees ook op Business Insider

Square Roots

Terug naar Kimbal Musk. Hij merkte de trend voor het eerst op toen hij Square Roots oprichtte. Dit is een bedrijf in New York dat agrarische startups in tien omgebouwde zeecontainers de gelegenheid geeft om hun agrarische vindingen binnenshuis uit te werken. Denk aan verticale ‘akkers’ zonder grond of planten die geoptimaliseerd worden om onder LED-verlichting te groeien.

Eén van de mensen die er werken is Electra Jarvis (28) die vanuit de universiteit in de agrarische wereld duikt, omdat ze de lokale voedselsituatie in New York positief wil beïnvloeden. Ze staat aan het hoofd van haar verticale boerderij genaamd Green Food Solutions.

De gevolgen voor onze voedselketen kunnen enorm zijn, want de jongere boeren kiezen eerder dan de vorige generatie voor biologische methodes, gebruiken minder of geen kunstmest en pesticides en beperken zich tot kleinere oppervlaktes. Volgens Musk zal dat niet alleen bijdragen aan een vermindering van de grootschalige landbouw: “Als mensen echt voedsel proeven, willen ze niet meer terug naar industrieel voedsel. Het smaakt gewoon niet lekker.”

LEES OOK: Een Chinese ondernemer zet zijn hele fortuin op elektrische startup die het tegen Tesla opneemt