Afgelopen maand hadden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een historische ontmoeting. Het nettoresultaat: een historiche handdruk, een dag vol symbolische gestes, een veelbesproken overeenkomst, en een eindeloze reeks toasts tijdens het diner.

Maar Kim Jong-un kreeg naar verluidt meer van zijn Zuid-Koreaanse evenknie: een heuse USB stick.

Volgens verschillende plaatselijke media, die zich baseren op bronnen uit de ambtswoning van de Zuid-Koreaanse president, gaf Moon Kim een boek en een USB-stick met daarop een e-boek en de presentatie van de “Nieuwe Economische Kaart van het Koreaanse Schiereiland”, die Moon vorig jaar aankondigde.

De kaart is een blauwdruk van de manier waarop de twee Korea’s economisch zouden kunnen samenwerken en bestaat onder meer uit drie ‘zones’ – een langs de oostkust en Rusland voor onder meer energie, een ander langs de westkust voor transport en logistiek en een derde langs de grens voor toerisme.

Moon hoopt waarschijnlijk dat dankzij de kaart, waarop ook gasleidingen staan en een inter-Koreaans spoorwegennetwerk dan aansluit op China, Rusland en Europa, Noord-Korea zich zal houden aan de Verklaring van Panmunjom die beide Korea’s in de gedemilitariseerde zone hebben getekend.

Volgens een Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris bevatte de USB-stick ook "informatie met betrekking tot een krachtcentrale", aldus de Korea JoongAng Daily.

Kaart voor de toekomst van Korea

Het doel van het cadeautje lijkt evident: Kim Jong-un ervan overtuigen dat Noord-Korea beter af is met internationale economische steun in plaats van sancties.

"De boodschap van de USB is duidelijk - er is geen andere optie, Kim", aldus John Delury, Noord-Korea-expert aan de Yonsei Universiteit tegen Axios. "[Het zegt dat] we de samenwerking serieus nemen om jouw werkelijke ambities te realiseren - van Noord-Korea een welvarend Aziatisch land te maken".

USBs worden regelmatig Noord-Korea binnengesmokkeld waardoor de bevolking naar verboden Amerikaanse en Zuid-Koreaanse films en het wereldnieuws te kijken. Veel overlopers zeggen dat de buitenlandse content op de USB-sticks hun besluit om te vluchten heeft gevormd.

Belangenorganisaties van Noord-Koreaanse vluchtelingen laten vaak ballonnen de lucht in vliegen met USBs, mini-radio's en dollarbiljetten. Een poging daartoe afgelopen zaterdag werd echter door de politie verhinderd, nadat Noord- en Zuid-Korea afgelopen maand overeen kwamen om grensoverschrijdende propaganda-activiteiten te staken.

LEES OOK ‘Kabinet moet meer geld steken in oplappen Belastingdienst, anders stort fiscus in’