De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, werd afgelopen weekend bekritiseerd door acht fractievoorzitters. Premier Mark Rutte gaf haar woensdag voor aanvang van een debat een handkus.

Andere Kamerleden applaudisseren bij haar binnenkomst nadat zij tien minuten te laten arriveerde voor het debat over de agenda voor de Europese top.

Zaterdag verscheen in de Volkskrant een artikel waarin acht fractievoorzitters anoniem kritiek uitten op het functioneren van Van Miltenburg. Eén van de fractievoorzitters noemt de toestand rond de Kamervoorzitter een “lijdensproces” en “een zichzelf versterkend probleem”.

Een andere fractievoorzitter zegt dat de functie “een maatje te groot” is voor Van Miltenburg. “Maar als het kabinet nog drie jaar blijft zitten? Dan blijft zij ook, dat is echt lang. Dat is niet in het belang van de politiek.” Een derde fractievoorzitter noemt de voorzitter “totaal ongeschikt”.

Wie heeft gesproken met de Volkskrant?

PVV-leider Geert Wilders bekende maandag één van de anonieme fractievoorzitters te zijn. “Dat hadden we niet anoniem moeten doen, dat was laf”, zei Wilders bij EenVandaag. Ook GroenLinks-leider Bram van Ojik en Arie Slob van de ChristenUnie gaven toe met de Volkskrant te hebben gesproken.

Wie de andere klagers zijn, is niet bekend. PvdA-leider Diederik Samsom, SP-leider Emile Roemer, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en CDA-leider Sybrand Buma hebben laten weten niet met de Volkskrant te hebben gepraat.

Er zijn in totaal 11 fractievoorzitters in de Kamer (12 als ex-PVV’er Louis Bontes, die een eenmansfractie vormt, wordt meegeteld).

Lees ook op Business Insider

Van Miltenburg mag blijven

Volgens VVD’er Zijlstra is er geen aanleiding een discussie te voeren over het functioneren van zijn partijgenote. Volgens hem is Van Miltenburg een sterke vrouw die tegen kritiek kan.

De zware kritiek aan het adres van Van Miltenburg was voor premier Mark Rutte reden om haar een handkus te geven bij binnenkomst woensdag. Die was daar blijkens de onderstaande foto’s nogal van gecharmeerd.

ANP-25791228

ANP-25790962

ANP-25790860

ANP-25790960

ANP-25791461

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl