TikTok heeft per 1 juni een nieuwe topman. Kevin Mayer verruilt zijn functie bij Disney voor de hoogste positie bij de snelgroeiende Chinese video-app.

Mayer staat aan het hoofd van Disneys streamingdivisie, een van de weinige winstgevende onderdelen van het entertainmentbedrijf tijdens de coronacrisis.

Mayer kan meteen aan de bak. TikTok ligt in meerdere landen onder het vergrootglas van privacywaakhonden.

De baas van de streamingdivisie van Disney, Kevin Mayer, vertrekt om leiding te gaan geven aan TikTok, de populaire maar omstreden videodeelapp.

Mayer begint aan zijn nieuwe functie in juni. “Ik houd van de missie die TikTok heeft, het brengen van vreugde en inspiratie aan mensen wereldwijd”, aldus de nieuwe baas van TikTok.

Voor Disney komt het vertrek van Mayer op een moeilijk moment. De streamingtak, waar bijvoorbeeld alle films van Star Wars bekeken kunnen worden, is een van de weinige onderdelen die nog geld in het laatje brengen. Pretparken en de filmstudio kampen juist nu met de gevolgen van de lockdown.

Lees meer: Shanghai DIsneyland is weer open – neem een kijkje

Volgens Mayer staat de streamingdivisie stevig op eigen benen. Disney+, zoals de streamingdienst heet, bestaat pas sinds november vorig jaar.

De eigenaar van TikTok is het Chinese bedrijf ByteDance

Mayer gaat aan de slag bij het snelgroeiende TikTok, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een serieuze concurrent voor Facebook. Gebruikers van TikTok kunnen korte filmpjes van zichzelf maken en die delen met anderen.

TikTok, dat in thuisland China onder de naam Douyin actief is, telt inmiddels ruim een miljard gebruikers. Ook in Nederland is de app populair, onder meer onder basisscholieren.

De app heette vroeger musical.ly. Die werd eind 2017 voor 800 miljoen dollar gekocht door het Chinese Beijing Bytedance Technology. De Chinezen voegden musical.ly samen met hun eigen TikTok-app. Gebruikers in het Westen stapten over.

Vragen over privacy en censuur bij TikTok

De afgelopen maanden kwam TikTok onder vuur te liggen. Lange tijd werd de veiligheid van gebruikers en hun rechten verwaarloosd, schreef NRC in januari.

Het sociale netwerk deed weinig aan het tegengaan van digitale kinderlokkers en het verwijderen van seksueel ongepaste commentaren. TikTok censureerde video’s van onder meer gehandicapten, obese gebruikers en transgenders en op het platform werd de verspreiding van vrijwel alle politieke content beperkt. 

Ook zou het bedrijf de privacy van jonge kinderen niet goed bewaken. Vorig jaar trof ByteDance al een schikking met in de Verenigde Staten met marktwaakhond FTC waarmee verdere vervolging wegens het ongevraagd verzamelen van kinderdata werd voorkomen.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt TikTok

De Autoriteit Persoonsgegevens kondigde in mei aan een onderzoek te beginnen naar TikTok. De Autoriteit Persoonsgegevens wil onder meer weten of TikTok aan kinderen goed genoeg uitlegt wat het doet met hun persoonsgegevens. De waakhond onderzoekt ook of ouders toestemming moeten geven voor het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens van kinderen.

TikTok laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek door de Autoriteit Persoonsgevens. Een woordvoerder stelt dat de veiligheid en privacy van de gebruikers een "topprioriteit" is voor TikTok. Hij wijst erop dat het bedrijf maatregelen heeft genomen om de veiligheid en privacy van de (jonge) gebruikers van de app te vergroten.

"TikTok heeft beveiligingsmechanismen ontwikkeld zoals een beperkte weergavemodus, filters en rapportagemogelijkheden in de app." Ook is er een team van TikTok dat ongepaste inhoud verwijdert.

Lees meer over Disney: