De Chinese overheid zal de nu nog deels geleide planeconomie in vijf jaar omturnen tot een markteconomie. Problemen worden door de partijleiding opgelost, zo stelt Nout Wellink.

Dat stelt Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank en nu commissaris bij Bank of China, China’s grootste bank.

Westerse commentatoren zien ten onrechte ‘hobbels’ op het pad naar de markteconomie aan voor haperende groei, stelt Wellink in een interview met het Financieele Dagblad.

De oud-DNB-president verwacht dat de Chinese economische opmars doorgaat in het huidige tempo. Milieuproblemen zullen worden op gelost door de centrale leiding, stelt Wellink. Her en der gaan wel wat lokale problemen ontstaan bij banken, verwacht hij, maar dat hoort bij het transitieproces.

Veel westerse commentatoren maken zich op dit moment zorgen om de Chinese economie en met name het financiële stelsel.

Tijdens de crisis hebben staatsbedrijven en lokale overheden massaal geld geleend om investeringen te doen. Dat geld is vooral in infrastructurele en andere bouwprojecten gaan zitten, wat de vrees voor een vastgoedzeepbel heeft aangewakkerd. Van een deel van de leningen gebruikt voor investeringen in de bouw, is het de vraag of ze nog wel worden terugbetaald.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl