Kunststoffen en de chemicaliën die ze bevatten zijn overal te vinden: in de lucht, het water, ons bloed in producten die we elke dag gebruiken.

Onderzoekers als Dr. Leonardo Trasande kennen de onverwachte plekken waar deze chemicaliën ons leven binnendringen, zoals de kassabonnetjes in de supermarkt, de benzinepomp, het restaurant en de kledingwinkel.

“We beschouwen thermische papieren bonnetjes niet als plastic, maar de glanzende coating bovenop is een polymeer”, zegt Trasande tegen Business Insider. Hij is hoogleraar kindergeneeskunde en onderzoeker op het gebied van milieugezondheid aan NYU Langone.

Zijn grootste klacht over de bonnetjes zijn de stoffen die het kunststof polymeer je huid inbrengt.

Overal waar plastic is "komen zorgelijke chemicaliën om de hoek kijken", zegt Trasande. Als het mogelijk is, dan ontvangt hij zijn bon liever per e-mail of in een tekstbericht.

Giftige chemicaliën op kassabonnetjes

Bonnetjes zijn meestal gemaakt van thermisch papier, dat is gemaakt om met hittegevoelige inkt op te kunnen printen. Dat maakt het goedkoop en makkelijk printen in restaurants en winkels.

Het probleem is dat dit thermisch papier meestal bisfenolen bevat, een type chemicaliën dat wordt gebruikt om plastic te produceren.

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

De bekendste bisfenol, genaamd BPA, wordt in verband gebracht met hartziektes, verminderde vruchtbaarheid, borst- en prostaatkanker en astma en neurologische problemen bij kinderen. BPA is de afgelopen tien jaar verdwenen uit producten, ook uit kassabonnetjes in zowel de VS als Europa.

Maar uit onderzoek blijkt dat veel bonnetjesmakers BPA hebben vervangen door zijn neefje BPS, dat in Europa is verboden voor gebruik in voedselbakjes, in Californië wordt gezien als reproductietoxine en in verband wordt gebracht met borstkanker.

Als je een bonnetje aanraakt met BPS-coating, dan kan de giftige chemische stof heel snel via je huid je lichaam binnendringen, blijkt uit recent onderzoek.

Dit jaar heeft het Center for Environmental Health (CEH) de bonnetjes van 32 grote winkelketens in de Verenigde Staten onderzocht en geconcludeerd dat het 10 seconden aanraken van een bonnetje zorgt voor zoveel blootstelling aan BPS dat daar in Californië volgens de wet een officiële waarschuwing voor zou moeten worden gegeven. Volgens het Californische wetsartikel Proposition 65 moeten bedrijven waarschuwen voor mogelijke blootstelling aan chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken of de vruchtbaarheid kunnen aantasten. De CEH heeft de 32 winkelketens daar in april van op de hoogte gesteld.

"Chemicaliën die worden gebruikt in kunststof materialen, moeten goed worden gecontroleerd op veiligheid", zegt Trasande. "Als chemicaliën als giftig voor onze gezondheid worden aangemerkt, dan zijn er veiliger alternatieven die overwogen moeten worden."

Hij noemt elektronische facturen "een belangrijke positieve stap voorwaarts."

Microplastic in bonnetjes

De basis van de bisfenolen is natuurlijk plastic. Over de schade die chemicaliën in plastic aan kunnen brengen is volgens Trasande voldoende wetenschappelijk bewijs. Ook zijn onderzoeken naar de verspreiding van plastic zelf in het menselijk lichaam weinig geruststellend.

De plastic producten die ons thuis, op het werk, op school en zelfs buiten omringen, geven piepkleine deeltjes af, genaamd microplastics — of als ze nog kleiner zijn nanoplastics.

Deze minuscule plasticdeeltjes hopen zich op in ons lichaam. Onderzoekers hebben ze in vrijwel elk deel van ons lichaam aangetroffen, van onze hersenen tot aan de wand van onze slagaders. De gevolgen voor de gezondheid zijn nog niet duidelijk, maar er worden verbanden gelegd met chronische ontstekingen, long- en darmkanker, vruchtbaarheidsproblemen en verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes.

"Er zijn grenzen aan wat ik kan controleren", zegt Trasande. "Maar tegelijkertijd zijn er zoveel stappen die we kunnen zetten om onze blootstelling aan schadelijke chemicaliën te verminderen en dan met name aan micro- en nanoplastics.

Het afzien van papieren kassabonnetjes is daar een van. Maar de wereld zal simpelweg minder plastic moeten gaan produceren, zegt Trasande.

Als er niks verandert zal de productie van plastic in 2060 verdriedubbeld zijn, stelt het United Nations Environment Programme.

Trasande zegt dat we een wereldwijd plasticverdrag moet komen. Volgens Reuters willen de Verenigde Naties in augustus de onderhandelingen over zo'n verdrag gaan hervatten.

LEES OOK: Hoe maak je plastic groener? Dat onderzoeken 37 techneuten in Boston: ‘Als 95% van je ideeën mislukt, doe je het goed’