• Zowel het Nederlandse bedrijfsleven als de overheid zijn nog altijd aan het zoeken naar de juiste implementatie van hybride werken.
  • Nu elke vergadering ook online kan plaatsvinden, is het zoeken naar de rol die kantoor heeft in deze nieuw hybride realiteit.
  • Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe geeft inzicht in het belang van kantoor als sociale ontmoetingsplek en legt uit hoe je het kantoor zo kunt inrichten dat je collega’s weer met plezier terugkeren.
  • Lees ook: Werken, leren en inspireren doe je op kantoor met de koffiecorner als centrale ontmoetingsplek

Zo vlak na de vakantie kan weer terugkeren naar kantoor soms wat zwaar voelen, helemaal nu we ook allemaal de optie hebben om vanuit huis te werken. Kantoor moet daarom toch iets extra’s bieden, wat de twee dagen per week de ochtendspits trotseren de moeite waard maakt voor werknemers. Veel Nederlandse managers zijn daarom nog hard aan het zoeken naar de juiste balans en aanpak voor deze nieuwe, hybride realiteit.

Benieuwd hoe je het kantoor weer aantrekkelijk kan maken voor je collega’s? Ontdek het in het whitepaper ‘Kantoor van de Toekomst’.

Volgens een onderzoek door het FNV geeft 85 procent van de werknemers aan wel de vrijheid te willen behouden om te bepalen op welke dagen zij op kantoor zitten, maar vinden ze de terugkeer naar kantoor op zich geen probleem. Een goede zaak volgens organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de VU Amsterdam.

Foto: Kilian Wawoe
Foto: Kilian Wawoe

“Sinds de komst van het internet heeft het kantoor geen functie meer in informatievoorziening en sinds corona weten we dat dat ook voor ontmoeting niet meer zo is, want alles kan online. Maar dat betekent niet dat kantoren overbodig zijn. Mensen komen nog steeds voor inspiratie en verbinding.”

En nee, dat zijn geen ‘managementwoorden’. Samenwerken gaat vooral om de kwetsbaarsten, benadrukt Wawoe.

“De collega die alleen woont en behoefte heeft aan contact, de junior die het vak leert door met jou mee te kijken en te luisteren. Mensen willen graag ergens bij horen. We ontnemen de jongere generatie de kans om professionals te worden door teveel mensen thuis te laten werken. Het is is onze taak om in die behoefte te voorzien. Terwijl wij als veertigplussers lekker onze werk-privé-balans vieren, verzuipen zij.”

Communiceer duidelijk wat je van collega’s verwacht

Oké. Weer naar kantoor dus. En dat hoeft echt niet weer vijf dagen achter je bureau te zijn, benadrukt Wawoe. Met een paar vaste dagen per week ben je er al. Maar, kijk daarbij naar het belang van je hele team, en niet naar de schooltijden van je kind.

“Leg als manager uit wat je van je collega’s verwacht, daarmee wordt hun rol binnen het team en ook de waarde van samenkomen op kantoor duidelijk. Je hoeft mensen niet naar kantoor te lokken met een flipperkast en een voetbaltafel, of een gym van de zaak. Ze moeten simpelweg begrijpen dat het belangrijk is dat zij op de werkplek hun kennis delen.”

Welke elementen maken het kantoor wel aantrekkelijk voor werknemers? Download het whitepaper ‘Kantoor van de Toekomst’ en maak ook jouw werkplek future-proof.

Zet mensen naast elkaar die van elkaar kunnen leren

Veel jongeren en studenten zijn zich niet bewust van wat ze niet weten, dus ze kunnen daar ook geen teamsmeeting voor inschieten. Ze leren juist door met jou bij een salesgesprek te zitten, of door naar twee collega’s te luisteren die discussiëren over een klachtenafhandeling.

Het is de verantwoordelijkheid van ervaren mensen om die informatie aan te bieden. Hou op met flexplekken en spelen op kantoor, maar zorg dat je mensen naast elkaar zet die wat van elkaar kunnen leren.

Het gaat niet alleen om jouw bedrijf, maar om het voortbestaan van de hele groep arbeidskrachten. Spreek uit: “Ik verwacht van je dat je zoveel tijd steekt in collega’s en in het groepsgevoel.” Want als je je realiseert dat je bedrijf in 2060 gerund zal worden door allemaal mensen die nu nog niet voor je werken, dan wil je wel graag goed overdragen wie je bent als bedrijf.

Nespresso

De magie van een kop koffie

Hoe moet je kantoor er dan uitzien, wil je het toekomstbestendig maken? Vergeet de pingpongtafels en investeer liever in een kwalitatieve en duurzame koffiecorner en een smakelijke lunch, zegt Wawoe.

“Vooral de koffiecorner blijkt een belangrijke plek voor contact. Zelfs in de rij voor een Nespresso leer je iets. Je komt niet alleen voor de koffie, maar ook voor kennis. Je leert mensen kennen en spreekt met iemand die anders misschien net te ver weg zit. Boven een kop koffie ontstaan vaak de mooiste ideeën. Daar kun je geen meeting voor inschieten, die magie is er ineens.”

De veranderende rol van het kantoor vraagt van ondernemers, managers en teamleiders om opnieuw na te denken over de invulling van de werkplek.

In het whitepaper ‘Kantoor van de Toekomst’ biedt Nespresso je handvatten hoe je werknemers en klanten kan helpen zich welkom te voelen en elkaar te ontmoeten. Is jouw kantoor al klaar voor de toekomst?

In ‘Kantoor van de toekomst’ vind je antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat is de beste balans tussen thuis werken en op kantoor werken?
  • Hoe betrek je je medewerkers in het bouwen van je kantoor van de toekomst?
  • Hoe laat je jouw werkgeversimago zien op kantoor?
  • Hoe richt je een goede koffiecorner in?

Download het whitepaper hier