Minister Henk Kamp van Economische Zaken en de Tweede Kamer botsten woensdag hard over het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Volgens Jan Vos van coalitiepartner PvdA gooit de bewindsman hiermee geld over de balk. “Ik denk dat de heer Vos doorslaat”, zei Kamp.

Hij wil de komende acht jaar miljarden vrijmaken om biomassa in de centrales bij te stoken. Hierdoor stoten ze een kwart minder vervuiling uit. Biomassa is nodig om de doelen voor meer duurzame energie in 2020 te halen, aldus de minister. Maar een meerderheid van de Kamer wil juist alle kolencentrales dicht.

Deze zomer oordeelde de rechter dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Om dat te halen moeten de laatste vijf kolencentrales mogelijk binnen acht jaar dicht, zei Vos. Miljarden steken in deze centrales om biomassa bij te stoken is dan geldverspilling, meent hij.

Energieakkoord

Ruim twee jaar geleden sloot Kamp met tientallen milieuorganisaties en energiebedrijven het Energieakkoord. Daarin is onder meer afgesproken dat in 2020 14 procent van de energie duurzaam moet zijn. Om dat te realiseren kwamen de partijen overeen om vijf van de tien kolencentrales te sluiten.

Kamp wil niet gaan “rammelen” aan het Energieakkoord. Hij zegt de daarin afgesproken doelstellingen voor duurzame energie alleen te kunnen halen met biomassa en windmolens op land en zee. Hij blijft investeren in biomassa. “Ik ga het energieakkoord uitvoeren.” Wel kijkt hij of hier bovenop nog iets extra’s kan worden gedaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl