De Russische wapenfabrikant Kalasjnikov maakt sinds 1807 wapens. Eerst voor de tsaren, toen voor de communisten en de Sovjets, en nu voor het huidige Russische leger.

Beroemd geworden met het legendarische machinegeweer AK-47, is Kalasjnikov Concern nu een bedrijf dat wapens produceert voor zo’n 27 landen. Wat niet wegneemt dat de laatste prototypes soms niet alleen buitengewoon bizar ogen, maar openlijk bespot worden door experts.

Er is dan ook geen enkel bewijs dat de prototypes in kwestie serieuze productiekandidaten zijn. Volgens Bloomberg-journalist Leonid Bershidsky zijn de meeste Kalasjnikov-prototypes alleen bedoeld voor de show.

Kijk hier naar de 15 meest bizarre prototypes van de Russische fabrikant.


1. Dit is een prototype van een soort bemande drone. Het lijkt op iets uit Star Wars en het is volledig onbekend waar het voor gebruikt wordt.

Foto: Kalasjnikov Concern

En zo ziet het eruit zonder de beschermende buitenlaag. Het lijkt alsof het vliegtuig aangedreven wordt door acht roterende bladen die rondom de piloot draaien. De piloot maakt zich ogenschijnlijk weinig zorgen om zijn veiligheid.


2. Deze gepantserde aanvalsboot is ontworpen voor het leger van Rusland.

Foto: Kalasjnikov Concern

In deze Hollywood-achtige demonstratievideo vangt de boot zwaar artillerievuur op voordat er troepen mee aan wal worden gezet.

Lees ook op Business Insider

De boot kan zonder problemen zo’n 400 zeemijlen varen, ruim 700 kilometer, en hij beschikt over een drone voor extra surveillancemogelijkheden.


3. Dit voertuig is speciaal ontworpen om door de woestijn te rijden en is voorzien van een machinegeweer. Hij wordt de Tourist genoemd.

Foto: Kalasjnikov Concern

4. Dit bizarre wapen heet de REX-1. Volgens Kalasjnikov kan hij drones neerhalen met elektromagnetische golven, en wifi-signalen en mobiele communicatie verstoren. Daar ga je dan met al je elektronica!


5. Deze drone met camera draagt de naam ZALA 421-16E2. Volgens de fabrikant kan de drone op maar liefst 35 kilometer afstand bestuurd worden en past hij in een tas.


6. Deze zware motorfiets, beter bekend als de Izh, heeft een maximumsnelheid van 240 kilometer per uur. Naar verluidt zal de motor volgend jaar deel uitmaken van president Poetin’s motorescorte.

Foto: Kalasjnikov Concern

Bekijk vooral de sensationele promotievideo.


7. Kalasjnikov doet ook aan duurzaamheid met deze elektrische politiemotor voor de Moskouse politie.


8. Igorek, zo heet deze goudkleurige robot. Hij lijkt regelrecht afkomstig uit de sciencefictionfilm Aliens, maar zal volgens de fabrikant worden ingezet voor “bouw- en strijdtaken”. Wat dat dan ook moge betekenen.

Foto: Kalasjnikov

Lees ook: De Russische maker van de AK-47  heeft een Gouden Robot gemaakt die zo uit “Aliens” lijkt te zijn gestapt


9. Dit “speciale schild-voertuig” is ontworpen voor de politie, om een menigte tijdens rellen in bedwang te houden. De bulldozer is uitgerust met een bestuurderscabine, stalen schild en kan een reusachtige stalen muur uitvouwen om menigten tegen te houden.

Foto: Kalasjnikov via AP

Hier zie je hoe het apparaat werkt:

10. Deze nieuwe elektrische fiets is ontworpen voor de Russische Speciale Eenheden. Ideaal voor verkenning en geheime operaties, zegt Kalasjnikov. Hij zou ontzettend stil zijn en heeft “de eerste tests al doorstaan”.

Foto: Kalasjnikov Concern

Bekijk deze video vanaf 0:27 om de fiets in actie te zien.


11. Dit geweer kan dankzij kunstmatige intelligentie doelen opsporen en herkennen, prioriteiten stellen en zelfstandig het vuur openen, aldus Kalasjnikov. Volgens het bedrijf ontziet het geweer ongevaarlijke objecten, zoals sommige dieren.

Bron: KKalasjnikov


12. Met dit vest, gemaakt door Kalasjnikov-dochter Zala Aero, kan de vijand je niet lokaliseren. Het lijkt regelrecht afkomstig uit een James Bondfilm, hoewel de onderneming verder zwijgt over de specs.

Foto: Kalasjnikov Concern

13. De Uran-6 complex lijkt op een modern voertuig voor grootschalige landbouw, maar is in werkelijkheid een landmijndetector. Ook handig.

Foto: Kalasjnikov Concern

14. Dit is een sluipschuttergeweer dat president Poetin hoogstpersoonlijk kwam uitproberen.

Volgens Russische media raakte de president het doel “meer dan de helft van de keren”, zelfs met het doelwit op “maximale afstand”.

Lees meer: Poetin schoot met een sluipschuttergeweer van kalasjnikov op een Moskouse schietbaan. Vlgens Russische media schoot hij de helft van de keren raak!


15. En dan is er nog een auto waarvan Kalasnikov denkt ermee te kunnen concurreren met Tesla: de CV-1. Hij is elektrisch en heeft een onmiskenbaar Sovjetachtige vormgeving.

Foto: Kalasjnikov Concern Media

Volgens Kalasjnikov heeft de auto, die in augustus op een militaire roadshow in Moskou gepresenteerd werd, een bereik van 350 kilometer en kan hij in 6 seconden optrekken van 0 naar 100 kilometer per uur.

Tegen RBC zei Kalasjnikov te verwachten dat de CV-1 de Tesla kan bijhouden. Bloomberg-journalist Leonid Bershidsky noemde de CV-1 “maf”. “Het prototype is bedoeld om de aandacht te vestigen op het feit dat de onderneming niet alleen maar wapens maakt”.