• Vanwege de verlengde lockdown trekt het kabinet 7,6 miljard euro extra uit om ondernemers tegemoet te komen.
  • Zo wordt de regeling voor vaste lasten uitgebreid, gaat de loonkostensubsidie iets omhoog en komt er voor het eerst ook een regeling voor starters.
  • Voor de zwaar getroffen evenementensector komt een garantiefonds van minstens 300 miljoen euro.

Het demissionaire kabinet tast dieper in de buidel dan verwacht om ondernemers tegemoet te komen in de coronacrisis. De verruiming van het steunpakket kost 7,6 miljard euro, melden de drie verantwoordelijke ministers bekend.

Niet alleen de regeling voor vaste lasten wordt flink uitgebreid, ook de loonkostensubsidie gaat iets omhoog. Er komt een losse regeling voor starters en de voorraadvergoeding voor winkeliers wordt verhoogd en verlengd.

Ondernemers die door lockdownmaatregelen worden getroffen, kunnen 85 procent van de vaste lasten vergoed krijgen als ze minstens 30 procent omzet verliezen. Eerder was dit afhankelijk van het omzetverlies maximaal 70 procent . Daarnaast kunnen veel meer bedrijven aanspraak maken op deze steun, want het maximum van 250 medewerkers om voor deze zogeheten TVL-regeling wordt losgelaten. Ook de maximale vergoeding voor de loonkosten gaat naar 85 procent, tegenover de eerdere 80 procent.

Regeling voor starters

Nieuw is de bekendmaking dat startende ondernemers ook een reikende hand van de overheid krijgen toegestoken. Daarnaast kondigde het kabinet een garantiefonds aan van minimaal 300 miljoen euro om deze zomer evenementen te kunnen organiseren.

Hulp voor starters was eerder nog moeilijk, omdat de mate van omzetverlies niet kon worden vergeleken met cijfers van voor de coronacrisis. Nu geldt het derde kwartaal van 2020 als vergelijkingsbasis. De precieze vorm van de steun voor jonge ondernemingen is echter nog niet bekend, maar zal lijken op de steun voor vaste lasten. "De steun komt eraan, maar ik vraag begrip en geduld voor onze uitvoerders", aldus demissionair minister voor Economische Zaken Bas van 't Wout.

Horeca blij met extra steun

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is positief over de 7,6 miljard euro extra steun voor door de coronacrisis getroffen ondernemers. De regeling voor vaste lasten wordt flink uitgebreid en ook de loonkostensubsidie gaat iets omhoog. "Het zal niet voor iedereen genoeg zijn, maar de overheid heeft mooie stappen gezet", zegt voorzitter Robèr Willemsen.

"Voor bepaalde bedrijven zoals hotels is dit niet genoeg maar veel ondernemers zijn hiermee geholpen", aldus Willemsen. Het "perspectief", waar de brancheorganisatie op hamert, blijft nog uit. "Dat staat hier los van", zegt de voorzitter van KHN. "Daar gaan we de komende dagen weer over praten. We willen van het infuus af en weer ondernemen."

Oppositie wil meer

Partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat het kabinet de economische steunpakketten uitbreidt met 7,6 miljard euro. Toch kan het beter, vinden onder meer PvdA en GroenLinks.

"Voor kleine ondernemers, zoals de buurtkroeg, is echt meer steun nodig", schrijft PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk op Twitter. Paul Smeulders (GroenLinks) vindt het goed dat het kabinet ondernemers steunt, maar "voor werknemers en zelfstandigen zijn ze helaas minder ruimhartig".

Beide partijen pleiten er bovendien voor alsnog coronaverlof voor thuiswerkende ouders in te voeren. Woensdag werd duidelijk dat het kabinet dit wel overwoog, maar niet tot een goede oplossing kon komen met werkgevers en vakbonden. Bovendien vindt het kabinet een brede regeling "te ongericht" en zou maatwerk een betere oplossing zijn.

Steven van Weyenberg van coalitiepartij D66 noemt het "zeer terecht en broodnodig" dat het kabinet dieper in de buidel tast. Hilde Palland (CDA) vindt het "goed dat ook kleinere ondernemingen en zelfstandigen beter toegang krijgen tot steun nu spaarpotten opraken en schulden oplopen".

Ook ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins ziet dat "veel bedrijven door hun buffers heen zijn en nog door deze periode heen geholpen moeten worden". Het "massieve steunpakket" was wat hem betreft dan ook broodnodig. "Op deze manier houden we zoveel mogelijk bedrijven overeind en blijven zoveel mogelijk banen behouden." Bruins is blij met de specifieke steun voor kleine ondernemers en starters. "Dit geeft perspectief voor ondernemers, werknemers en hun gezinnen in deze zware lockdown."

VVD'er Dennis Wiersma is blij dat het kabinet "eindelijk meer duidelijkheid" biedt over de steunpakketten. "Met deze aanvullingen kunnen we ondernemers steunen die geraakt worden door de coronacrisis", schrijft de liberaal op Twitter.

LEES OOK: In coronajaar 2020 gingen er 2.703 bedrijven failliet, het laagste aantal in twee decennia – overheidssteun hield ondernemers overeind