Het Nederlandse regeringsvliegtuig draait dit jaar overuren. In de eerste acht maanden van 2022 zijn ministens 56 regeringsvluchten uitgevoerd. Dat is fors meer dan de 43 die plaatsvonden in dezelfde periode in 2019.

Dat komt naar voren uit onderzoek van RTL Nieuws.

In veel gevallen ging het om korte vluchten en was Parijs of Luxemburg de bestemming. Het opmerkelijke is dat de regering juist de ambitie had om vliegen over korte afstanden te beperken, om zo de CO2-uitstoot te verminderen.

Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zijn samen goed voor acht van de twaalf uitstapjes naar Parijs of Luxemburg. Zij kozen voor het regeringsvliegtuig omdat hun agenda te druk was voor een reguliere vlucht, trein of auto, laten de ministeries van de bewindspersonen weten aan RTL.

RTL heeft onderzoek gedaan naar 150 buitenlandse dienstreizen van politici sinds begin dit jaar. Een opvallende bevinding daaruit is dat het regeringsvliegtuig regelmatig leeg boven Nederland en door het Europese luchtruim vliegt. Sinds oktober vorig jaar ging het om twaalf lege vluchten, onder meer naar Tel Aviv, Madrid en Glasgow.

De twaalf lege vluchten zijn samen goed voor een uitstoot van ruim 260.000 kilo CO2, berekende luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft voor RTL.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, die verantwoordelijk is voor de planning van het regeringsvliegtuig, onderkent het effect van het vliegen op het milieu. Tegelijkertijd moeten de politici op een zo efficiënt mogelijke manier hun werk kunnen doen, aldus het ministerie tegen RTL.

LEES OOK: Onderzoek: weinig kans dat luchtvaart doel nul CO2-uitstoot haalt