Het kabinet heeft de Brusselse naheffing van 642 miljoen euro die het in oktober voorgeschoteld kreeg zonder morren betaald. Hoewel bewindspersonen verontwaardigd reageerden op de rekening en claimden niet zomaar akkoord te gaan, is er geen actie ondernomen.

Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van documenten van het ministerie van Financiën die de krant in handen kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Veel stukken betreffen correspondentie tussen minister Jeroen Dijsselbloem en zijn topambtenaren en tussen ambtenaren onderling. Daaruit spreekt volgens De Telegraaf vooral verwarring, maar door niemand wordt de vraag opgeworpen of en hoe Nederland het bedrag kan aanvechten.

Naheffing al betaald

Eind mei werd bekend dat Nederland als enige land de naheffing al heeft betaald aan Brussel. Alle andere landen die vorig jaar extra zijn aangeslagen door de Europese Commissie moeten het geld nog overmaken. Volgens minister Dijsselbloem was het boekhoudkundig gunstiger om direct te betalen.

Nederland kreeg afgelopen jaar een naheffing van 1,1 miljard euro. Dijsselbloem heeft die in één klap betaald. Uiteindelijk komt het bedrag neer op 642 miljoen, omdat er nog zo’n half miljoen de kant van Nederland op komt door middel van teruggaven.

Niet onderhandelen

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is kritisch op de vroege afbetaling. Hij vindt dat hij de berekeningen op basis waarvan de naheffing tot stand is gekomen, niet goed kan controleren omdat het diplomatieke verkeer tussen het kabinet en de Europese Commissie geheim houdt.

Het Kamerlid botste dinsdag hard met minister Dijsselbloem van Financiën over de naheffing. Omtzigt had Dijsselbloem naar de Kamer geroepen om opheldering te geven over stukken die De Telegraaf na een WOB-verzoek had gekregen. Omtzigt verwijt Dijsselbloem dat die vorig jaar oktober een toneelstukje heeft staan opvoeren toen hij verbaasd en boos reageerde op het nieuws over de naheffing. De minister wist het toen via interne kanalen al een week.

Dijsselbloem verweet Omtzigt dat die een groot aantal onjuistheden naar voren bracht in het vragenuurtje. Hij zei ook dat sommige fracties in de Kamer - hij doelde onder meer op het CDA - de naheffing gewoon weigeren te accepteren. Maar iedereen die de cijfers ziet, moet erkennen dat Nederland moest betalen, aldus de minister.

Betaalde Nederland als enige?

Dijsselbloem herhaalde dinsdag dat hij in die periode verbaasd was - en bleef - zolang niet duidelijk was waar de naheffing op gebaseerd was. Zodra die duidelijkheid er met de statistische gegevens van de andere eurolanden wel was, was de verbazing over en kon het kabinet niet anders dan de naheffing betalen, aldus de minister. Over statische gegevens kun je ook niet onderhandelen, zei hij.

Omtzigt zei ook dat Nederland als enige eind vorig jaar de betaalpas had gepakt om de naheffing meteen te betalen, maar Dijsselbloem sprak dat tegen. Van de 21 landen die moesten bijbetalen, deden dertien dat vorig jaar al. Zeven andere landen betalen dit jaar. Eén land (Italië) betaalt gespreid over de twee jaren.

Nieuwe naheffing

Overigens bleek in april dat Nederland mogelijk opnieuw honderden miljoenen extra moet afdragen aan de Europese Unie. Het kabinet houdt nu rekening met een aanslag van 200 miljoen euro. Die is het gevolg van nieuwe berekeningen over de omvang van de Nederlandse economie over de jaren 2011 en 2012.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl