Het kabinet wil in totaal 230 miljoen euro investeren in strategisch belangrijke onderzoeksprojecten op het gebied van halfgeleiders en fotonica. Tot de deelnemers behoren toonaangevende technologiebedrijven als ASML en NXP, meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken).

De Europese Commissie kwam eerder dit jaar met een plan om voor cruciale technologie minder afhankelijk te worden van andere landen. Door miljarden te investeren in de eigen chipindustrie moeten lidstaten ervoor zorgen dat straks een fors groter aandeel van de wereldwijde omzet uit dergelijke technologie in Europa wordt verdiend.

De door Nederland voorgedragen projecten draaien onder meer om de ontwikkeling van nieuwe communicatietechnologie (6G) en van nieuwe machines om chips te produceren en te testen. Het kabinet wil ook nog 70 miljoen euro investeren in cloudinfrastructuur. Naar welke projecten dat geld gaat, is nog niet bekend.

Doel van de investeringen is volgens Adriaansens het Nederlandse bedrijfsleven “concurrerend en innovatief toonaangevend” te houden. Gezien de toegenomen concurrentie wereldwijd hoort daar volgens haar ook een “andere rol” van de Nederlandse overheid bij.

LEES OOK: Topman ASML waarschuwt voor aanhoudende tekorten chipapparatuur en dus blijvende krapte