Als het aan de Europese Unie ligt, strooien Amerikanen straks alleen nog maar Parmezaanse kaas uit Italië over de pasta.

Amerikaanse kaasboeren mogen wat de EU betreft hun kaas geen kenmerkende Europese naam meer geven zoals Parmesan, Feta of Gruyère.

De kaasruzie is onderdeel van de handelsbesprekingen tussen de Amerikanen en Europa. Hier kunnen landen traditionele producten laten beschermen zodat ze niet ergens anders voor een schijntje worden nagemaakt.

De redenering is dat de nep-Parmezaanse kaas uit de VS maar een slap aftreksel is van het Italiaanse origineel. Bovendien schaadt de kaas van Amerikaanse makelij met een Europese naam onze handel, is het idee. Hetzelfde geldt overigens voor andere producten zoals Schwarzwalder ham en Griekse yogurt.

Amerikaanse kaaskoppen

Vooral over de dreiging van de beschermde status van Europese kazen is er echter ophef ontstaan in de VS. Het feit dat de Amerikanen met een kaasindustrie van 4 miljard dollar aardige kaaskoppen zijn, is daar waarschijnlijk de voornaamste oorzaak van.

De voorzitter van de Amerikaanse federatie van zuivelproducenten heeft al een boze brief naar zijn volksvertegenwoordigers gestuurd. De Amerikaanse kaasboeren willen dat er onder geen beding wordt ingestemd met een maatregel die hen verbiedt Europese namen te gebruiken voor hun kaas.

Funest voor kleine kaasboeren

Het is van de gekke dat de Europeanen het recht op namen terugeisen van producten die groot zijn gemaakt in andere landen, betoogt de federatie in de brief. Het zou funest zijn voor de kleinere Amerikaanse kaasboeren die dergelijke kazen produceren.

De Amerikaanse website Politico haalt een voorbeeld aan van Italiaanse migranten die in de VS zijn gestart met het maken van Parmezaanse kaas en er een klein kaasimperium hebben opgebouwd. Het zou een hartstikke Amerikaans product zijn verworden zoals de Amerikaanse pizza.

Ook grote conglomeraten zoals Kraft hebben grote bezwaren bij de Europese opstelling. In veel Amerikaanse keukens is een bus Parmesan van Kraft te vinden. Bovendien zou de maatregel de Amerikaanse consument onnodig in verwarring brengen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl