Supermarktketen Jumbo zag de omzet en het operationele resultaat in coronajaar 2020 fors stijgen.

Toch staat financieel topman Ton van Veen niet te juichen.

Door de coronamaatregelen had Jumbo ook te maken met flink hogere kosten, waardoor de winstmarges ongeveer gelijk zijn gebleven.

Supermarktketen Jumbo heeft vorig jaar een recordomzet van bijna 9,7 miljard euro gedraaid, tegenover 8,4 miljard euro een jaar eerder.

Daarbij klom het bruto operationele resultaat (ebitda) met 736 met 21 procent naar 736 miljoen euro.

Toch staat financieel topman Ton van Veen niet te juichen, zeg hij in een toelichting op de jaarcijfers van moederbedrijf Jumbo Groep Holding tegenover het FD en NRC.

“Het is niet zo dat de hoofdprijs van de loterij hier is gevallen”, aldus Van Veen tegen het FD.

Lees ook op Business Insider

In het afgelopen coronajaar lag het nettoresultaat met 137 miljoen euro, mede door een incidentele belastingreservering, niet op recordhoogte. Dat kwam ook door de sterk mindere resultaten van La Place, dat te kampen had met noodgedwongen sluitingen vanwege de coronamaatregelen.

De omzet van de restaurantformule kwam uit op 50 miljoen euro, waar volgens de financieel topman aan het begin van het jaar op 200 miljoen euro werd gerekend.

Jumbo maakte in coronajaar 2020 ook fors meer kosten

“Je hoort mij zeker niet klagen. Veel ondernemers zouden graag dit soort cijfers willen rapporteren. Niet-essentiële winkels zijn dicht en die omzet vloeit naar supermarkten. Maar als ik zelf de resultaten interpreteer, zeg ik: het is oké”, zegt Van Veen tegen NRC. “Als percentage van de omzet zijn het bedrijfsresultaat en de winst na belastingen gelijkwaardig aan de afgelopen jaren. Tegenover een goede omzetgroei staan namelijk ook flink toegenomen kosten.”

“We hebben fors in de veiligheid van medewerkers geïnvesteerd: in teststraten, extra personeel bij de deur, vaker schoonmaken, goederen die je veilig en verantwoord tot bij de supermarkten wilt krijgen. We hebben zevenhonderd winkels, dan heb je het al over tenminste 100 miljoen euro op jaarbasis”, aldus Van Veen.

Eerder maakte Jumbo bekend voor dit jaar op 10 miljard euro omzet te mikken.

LEES OOK: Jumbo rekent in 2021 op minstens €10 miljard omzet en brengt La Place deels onder bij cateraar Vermaat