WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Groot-Brittannië veroordeeld tot 50 weken gevangenisstraf. Hij beging een strafbaar feit toen hij zeven jaar geleden onderdook in de Ecuadoraanse ambassade terwijl hij op borgtocht vrij was.

Assange vluchtte destijds naar de diplomatieke post in Londen om zijn overlevering aan Zweden te voorkomen. Daar onderzochten de autoriteiten of hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik. Assange sprak die beschuldigingen tegen, maar wilde toch niet naar Zweden. Hij vreesde via dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De Zweedse autoriteiten hebben hun onderzoek inmiddels gestaakt, maar de VS hebben wel om de uitlevering van Assange gevraagd. Dat gebeurde nadat de Britse autoriteiten hem in april dit jaar uit de ambassade hadden gehaald. Ecuador wilde hem niet langer onderdak bieden en had zijn asiel ingetrokken.

Uitlevering Assange aan VS gaat jaren duren

De uitleveringsprocedure van Assange kan maanden zo niet jaren gaan duren, zei advocaat Nick Vamos afgelopen maand. Vamosis betrokken bij veel uitleveringszaken.

Assange bracht zeven jaar door in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen in een poging Amerikaanse aanklachten te ontlopen. Nu zijn asiel is ingetrokken zal hij proberen meer tijd te kopen in de Britse rechtbanken.

Advocaten van Assange zeiden dat hij uitlevering aan de VS zal aanvechten. Daar wordt hij geconfronteerd met beschuldigingen dat hij heeft deelgenomen aan een hacking-complot met ex-legeranalist Chelsea Manning om geheime overheidsdocumenten openbaar te maken.

De aanklachten zijn volgens zijn advocaten een illegale poging om een journalist te straffen voor het publiceren van informatie. Volgens uitleveringsadvocaten kan hij zijn komst naar de VS waarschijnlijk vertragen tot ver in 2020.

LEES OOK: De opkomst en val van Julian Assange in 15 gedenkwaardige momenten