De partij van de omstreden Jos van Rey is de grootste geworden in Roermond. De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) krijgt 10 van de 31 zetels.

De oud-partij van Van Rey, de VVD, houdt nog maar 3 van de 11 zetels over. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag, die de gemeente Roermond woensdagavond laat bekendmaakte.

In een eerste reactie spreekt Van Rey van een “geweldig resultaat”. “De burger heeft vertrouwen in LVR en heeft dat uitgesproken.” Volgens Van Rey is het nog te vroeg om te praten over een wethouderschap.

De LVR is afgesplitst van de VVD, omdat de VVD weigerde Van Rey op een kieslijst te plaatsen. Justitie verdenkt hem van corruptie en schending van het ambtsgeheim.

Belangenverstrengeling

Een onderzoekscommissie concludeert in 2012 dat Van Rey als wethouder van Roermond de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt in zijn contact met plaatselijk bouwmagnaat en vriend Piet van Pol. Van Rey mag aanvankelijk aanblijven.

Hij wordt in juni van dat jaar voorgedragen als gedeputeerde. Maar het CDA in Limburg keert zich daartegen, omdat er volgens de partij veel vragen hangen rond de integriteit van Van Rey.

De Rijksrecherche valt eind 2012 binnen bij Van Rey en doorzoekt zijn kamer in het stadhuis. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van corruptie en lekken over de procedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey treedt uiteindelijk af, als wethouder en als senator.

Eigen partij

Onder druk van de publieke opinie haalt het bestuur van de VVD in Roermond Jos van Rey van de kieslijst af voor de raadsverkiezingen in 2014. Van Rey wordt daarop lijstduwer van de LVR, opgericht door afvallige boze VVD'ers in Roermond. Die partij is nu dus de grootste in Roermond.

Vier partijen, inclusief de VVD, hebben in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen al gezegd niet te willen samenwerken met de LVR. Aan de verkiezingen in Roermond deden dit jaar 13 partijen mee.

Lees ook

PvdA snoeihard afgestraft, D66 profiteert in grote steden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl