Het Openbaar Ministerie heeft een schikking van 80.000 euro getroffen met de voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey. Het OM zegt dat het een punt achter de zaak wil zetten.

“De 80.000 euro is een benadering van wat het OM verwacht dat de rechtbank toe zou wijzen”, staat in een verklaring. De eerste vordering betrof bijna 300.000 euro.

Drie weken geleden meldde het OM al te willen schikken voor 120.000 euro, dat bedrag is dus lager uitgevallen. Het OM betwijfelt ook de effectiviteit van het procederen.

Van Rey werd in 2018 in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij zou giften hebben aangenomen van Piet van Pol, die projecten voor de gemeente realiseerde en met wie hij al meer dan veertig jaar bevriend is. Daarnaast is hij veroordeeld voor onder meer het lekken van vertrouwelijke informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond. Ook mag Van Rey twee jaar lang geen bestuurlijk ambt uitoefenen.

Het OM probeerde via de rechter een kleine drie ton terug te vorderen. Van Rey zette aanvankelijk zijn hakken in het zand. Tijdens de zitting liet hij nog geëmotioneerd weten dat hij tot zijn dood tegen het OM zou blijven vechten. Maar na enig aandringen van de rechter heeft hij toch een schikking getroffen om verder procederen te voorkomen, meldt zijn advocaat.

Van Rey stapt nog wel naar het Europese hof van justitie om zijn veroordeling aan te vechten. Als die hem gelijk geeft, zal hij het schikkingsbedrag terugvorderen, kondigt zijn advocaat aan.

Het onderzoek tegen Van Rey begon in 2012. De VVD zette hem in 2015 uit de partij na vijftig jaar lidmaatschap.

Lees ook op Business Insider

Eerder deze maand werd bekend dat Van Rey zijn villa met binnenzwembad te koop heeft gezet. De prijs van het landhuis in het Limburgse Herten is alleen op aanvraag beschikbaar.

Lees meer: