De palingen werden als ‘glasaaltjes’ enkele maanden geleden voor de kust van Frankrijk opgevist. Volgens Doeke Faber van het Productschap Vis werden de dieren zo geholpen Nederland binnen te komen. “We hebben de kust zo goed beschermd dat jonge paling Nederland nauwelijks in kan, en volwassen paling er niet meer uit. Daarom helpt de vissector deze palingen.”

In Nederland werden ze opgekweekt tot een centimeter of 15, alvorens ze nu weer in de vrije natuur zijn teruggezet. De hoop is dat dergelijke grotere vissen een betere overlevingskans hebben, legde palingkweker William Swinkels uit. Naar zijn zeggen is de hoeveelheid paling die donderdag werd uitgezet voldoende om het palingbestand in de randmeren weer voor een jaar op peil te brengen.

Herstel

Maar het is niet de bedoeling dat de dieren, die met geld van Nederland en Europa werden uitgezet, opgaan aan consumptie. Ze moeten in staat worden gesteld zich voort te planten, om zo een begin te maken aan het herstel van de soort. Volgens Swinkels, bestuurslid van de stichting Dupan (Duurzame Paling Nederland), zijn vissers, kwekers en handelaren inmiddels allemaal doordrongen van het belang daarvan. ,,Als het goed gaat met de paling, gaat het ook goed met ons.”

Het project van donderdag is onderdeel van een langer lopend traject. In dat kader werden vorig jaar in Friesland en in het Veerse Meer ook al jonge palingen uitgezet. De bedoeling is dat dit volgend jaar elders weer gebeurt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl