Nederland telt 480.000 beleggers in cryptovaluta, maar in hoeverre verschillen deze investeerders van traditionele beleggers?

Het aantal huishoudens dat belegt steeg vorig jaar in een kalenderjaar tijd met 14 procent naar bijna 1,4 miljoen. Veelgehoorde reden om te gaan beleggen? De lage spaarrente en beurskoersen die het goed doen.

De Nederlandse particuliere belegger is gemiddeld 54 jaar oud, is hoog opgeleid en heeft een bovengemiddeld inkomen, zo blijkt uit onderzoek van broker Binck.

Maar wat typeert de Nederlandse cryptobelegger?


1. Aantal bezitters van crypovaluta in Nederland nog altijd gigantisch

Uit recent onderzoek van Kantar TNS blijkt dat het aantal cryptobeleggers dit jaar fors is gedaald. In januari van dit jaar, op het hoogtepunt van de cryptomarkt, was dit aantal 580.000.

Ruim een half jaar later is dit gedaald naar 480.000 Nederlanders. Absoluut gezien een behoorlijk aantal, maar het valt mee als je bedenkt dat de cryptomarkt zelf een nog scherpere correctie van 75 procent in de eerste negen maanden van dit jaar kende.
Ter vergelijking: het aantal bezitters van cryptovaluta is nog steeds drie keer zo hoog in vergelijking met augustus 2017.

Feit is dat slechts een zeer gering deel van het totale vermogen in Nederland in cryptomunten is belegd: nauwelijks 0,1 procent. Terwijl – nog een feitje – het aantal cryptobeleggers een derde uitmaakt van het totaal aantal beleggers in Nederland.\


2. Cryptobeleggers zijn jong

crypto trader etoro

De gemiddelde leeftijd ligt (een stuk) lager dan bij de traditionele belegger, maar interessanter is dat bijna driekwart nieuw is op de beleggingsmarkt en nooit eerder heeft belegd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft becijferd dat slechts 4,5 procent van de Nederlandse jongeren onder de 25 jaar in effecten belegt, tegenover 21 procent in de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar.

Uit aanvullend onderzoek van consumentenwebsite Finder.com blijkt dat cryptovaluta meer door de millennials (grofweg geboren tussen 1980 en 2000) worden gekocht en verhandeld dan door welke andere generatie dan ook. Bij de generatie X en de babyboomers is dit percentage respectievelijk 9 en 2 procent.

Babyboomers hebben een voorkeur voor beleggen in goud, generatie X zit vooral in aandelen en millennials neigen naar digitale valuta, zoals de Bitcoin en Ethereum.


3. Als we in crypto investeren, dan is het meestal een klein bedrag

Marktonderzoeker Multiscope bracht begin dit jaar de zogenoemde Cryptovaluta Monitor uit. Een van de conclusies uit het onderzoek is dat Nederlanders geen grote bedragen in cryptomunten steken. De gemiddelde investering ligt op circa 200 euro.

Zestig procent investeerde met spaargeld in crypto, terwijl slechts één procent daadwerkelijk een lening afsloot voor deze belegging.


4. De Nederlandse cryptobelegger houdt van ‘hodlen’

crypto traden etoro gemiddelde nederlander

Tot nu toe gaat 2018 de boeken in als een zeer mager jaar voor de gemiddelde cryptobelegger. Een van de meest gehanteerde strategieën is het simpelweg vasthouden aan de bestaande portfolio, ‘hodl’ in cryptojargon.

Uit het eerder aangehaalde onderzoek van Multiscope blijkt dat bijna driekwart cryptovaluta koopt voor een rendement op de lange termijn. Een relatief laag investeringsbedrag en een strategie van uitzitten kan een van de verklaringen zijn waarom een groot deel van de beleggers niet uitstapt, ondanks de krimp van de cryptomarkt dit jaar.

Men zal als cryptobelegger dan ook over een sterke maag moeten beschikken in deze zeer volatiele markt, stellen ook de onderzoekers van Warwick Business School.


5. De gemiddelde cryptobelegger is hoogopgeleid

Ook zijn er signalen dat het profiel van de gemiddelde cryptobelegger verschuift naar het profiel van de traditionele belegger.

Uit het recente onderzoek van Kantar TNS blijkt dat relatief meer hoger opgeleiden in crypto stappen. Zo heeft 68 procent minstens een HBO-opleiding, een beduidend grotere groep dan uit eerder onderzoek van Kantar TNS bleek.


6. Vrouwen maken andere keuzes

crypto

Zijn er specifieke kenmerken toe te schrijven aan de cryptobelegger? Uit onderzoek van eToro blijkt dat de cryptobelegger voornamelijk man is: 91,5 procent, tegenover 8,5 procent vrouw.

Leuk om te vermelden is dat vrouwen andere beleggingskeuzes maken dan maken. Vrouwen neigen eerder naar cryptovaluta als Ripple’s XRP en NEO, terwijl mannen eerder geneigd zijn om voor Bitcoin Cash en Ethereum te kiezen.

Bij de Bitcoin is die sterke scheiding er niet; zowel mannen als vrouwen hebben evenveel vertrouwen in de grootste cryptomunt. Nog opvallender is dat het centraal georganiseerde Ripple het meest genoemd wordt als belegging, gevolgd door de Bitcoin en Ethereum. Wellicht speelt een rol dat XRP vorig jaar met 3.700 procent de best renderende cryptomunt van de markt was.


De cryptobelegger in een notendop

De gemiddelde cryptobelegger is jong, man, en in toenemende mate hoger opgeleid. Tegelijkertijd, zoals van dé traditionele belegger geen eenduidig profiel bestaat, is er ook niet dé cryptobelegger. Men kan echter wel stellen dat de klassieke belegger in effecten veelal oudere mannen zijn van een andere generatie en met andere beleggingsvoorkeuren.

eToro-netwerk

Ook binnen het netwerk van eToro kunnen koersbewegingen worden gevolgd en kan iedere belegger een netwerk opbouwen met andere beleggers, om altijd op de hoogte te zijn en zo tot het beste beleggingsresultaat te komen. Daarbij zijn portfolio, resultaten en bijvoorbeeld het aantal volgers volledig transparant. Een beetje zoals de blockchain zelf. Je doet je eigen research en hebt resultaten dus zelf in de hand. Klik hier voor meer informatie.

Dit is het zesde artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 9 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

Handelen brengt risico’s met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

Dit is een zeer volatiel beleggingsproduct. Uw kapitaal loopt risico. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.

Bronnen: Multiscope / Kantar TNS / eToro / Warwick Business School