Noch de Conservatieve Britse premier Boris Johnson, noch zijn tegenstrever bij Labour Jeremy Corbyn staan te popelen om de Schotten de mogelijkheid te geven in een referendum te stemmen over onafhankelijkheid.

Johnson en Corbyn hebben beiden gezegd dat ze de gedecentraliseerde regering van Schotland de macht ontzeggen om volgend jaar opnieuw een onafhankelijkheidsstemming te houden. In 2014 verwierpen de Schotten met 55 tegen 45 procent een onafhankelijk Schotland. Johnson zegt dat alleen zijn partij de SNP kan stoppen, omdat “Labour een referendum zal goedkeuren”.

In het kader van de verkiezingscampagne reist de Britse premier Boris Johnson donderdag af naar Schotland. Johnson roept de Schotten op om 12 december toch vooral op de Conservatieven te stemmen om “de door de Schotse Nationale Partij (SNP) gewenste onafhankelijkheid een halt te kunnen toeroepen”.

Schotland wordt van belang bij de algemene verkiezingen, omdat daar de Conservatieven van Johnson en de Labour-partij van zijn rivaal Jeremy Corbyn in populariteit worden overschaduwd door de SNP.

De Schotse nationalisten willen in 2020 opnieuw een referendum houden over onafhankelijkheid van Schotland. Het wil de 312 jaar oude politieke unie met Engeland en Wales beëindigen.

Verkiezingscampagne in VK van start

Johnson trapte de campagne voor de komende verkiezingen woensdag af. De leider van de Conservatieve Partij vertelde aanhangers in Birmingham dat ze over een maand mogen stemmen in de “belangrijkste verkiezing in een generatie”.

Johnson beloofde dat hij zijn Brexit-deal als hij wordt herkozen meteen weer zal voorleggen aan het parlement. “Dan kunnen we de Brexit afronden in januari en deze onzekerheid achter ons laten”, zei de premier tegen juichende aanhangers.

Lees ook op Business Insider

Het Britse Lagerhuis stemde eind vorige maand met grote meerderheid in met vervroegde verkiezingen. Die moeten een einde maken aan de patstelling rond de Brexit, die herhaaldelijk is uitgesteld. De partij van premier Johnson gaat momenteel aan kop in de peilingen.

Wel kan Johnson last krijgen van de Brexit Party van Nigel Farage. Opper-Brexiteer Farage heeft Johnson gewaarschuwd: de Brexit Party bij de aankomende Britse verkiezingen van 12 december voor elke zetel kandidaat verkiesbaar zal stellen… tenzij de premier afziet van de Brexit-deal die hij sloot met de Europese Unie.

LEES OOK: Boris Johnson neemt een grote gok met nieuwe verkiezingen: die kunnen ook het einde van de Brexit betekenen