Ondernemer en miljardair John de Mol blijft zich gedragen alsof de strijd om Telegraaf Media nog niet gestreden is.

Mediabedrijf Talpa van De Mol heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om toestemming gevraagd voor de ,,uitsluitende zeggenschap” over Telegraaf Media Groep (TMG). Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde melding bij de toezichthouder.

De Mol weigert de handdoek in de ring te gooien in de overnamestrijd om het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf. Hij diende de zogeheten concentratiemelding afgelopen donderdag in, dus nadat rivalen Mediahuis en investeerder VP Exploitatie hun bod gestand hadden gedaan.

De Mol kwam onlangs ook al met zijn formele biedingsbericht. Hij biedt 6,50 euro per aandeel. Dat is een halve euro meer dan wat de Vlaamse NRC-eigenaar Mediahuis en het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek op tafel legden.

Mediahuis klaar op Telegraaf Media op te schonen

De kans dat De Mols bod slaagt lijkt gering. Mediahuis en de Van Puijenbroeks hebben al een ruime meerderheid van de aandelen in handen en lijken niet van plan die aan De Mol te verkopen. Zij verkregen bijna twee maanden geleden ook al toestemming van de ACM om TMG over te nemen. De toezichthouder zag geen bezwaren voor de concurrentie in het medialandschap.

Topman Gert Ysebaert van Mediahuis stelt zich intussen op alsof de strijd gestreden is. Hij verwacht dat TMG over twee jaar “uit de rode cijfers is en blaakt van gezondheid”, zo zei Ysebaert afgelopen weekend in een interview met het FD. Zijn bedrijf is in Nederland al eigenaar van dagblad De Limburger en NRC Handelsblad.

“Je bent voor of tegen De Telegraaf”, meent Ysebaert (54). “Het is lang de krant geweest van heel Nederland. Dat is het nog, maar minder dan vroeger.” Het wordt volgens hem lastig “het sterke en spraakmakende merk” uit het slop te trekken.

Over aandeelhouder John de Mol die ook probeerde TMG in handen te krijgen, zegt hij: “Door hem heeft de overname langer geduurd dan goed was voor het bedrijf. Het heeft onzekerheid gebracht en verdeeldheid. (…) De Mols verzet werkte averechts. We dachten: we laten ons niet wegjagen, we laten ons niet intimideren.”