Mediamagnaat en miljardair John De Mol ontpopt zich weer als koopjesjager op de beurs.

John de Mol houdt wel van een gokje. Woensdag meldde de media-ondernemer een belang van ruim 3 procent in de kwakkelende verzekeraar Delta Lloyd.

Delta Lloyd ligt al maanden onder vuur op de beurs. Noteerde het aandeel Delta Lloyd begin augustus 2015 nog boven de 16 euro, afgelopen maand was de koers gedaald tot iets meer dan 5 euro.

De verzekeraar worstelt met zijn verdienmodel, want traditionele levensverzekeringen zijn minder populair en met bankspaarproducten valt minder te verdienen.

Daarnaast moet het bedrijf in verband met strengere toezichtregels zijn kapitaalbuffers verhogen. Het bedrijf wil daartoe voor 1 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven.

Delta Lloyd onder druk

De uitgifte van nieuwe aandelen betekent dat de winst over meer aandelen verdeeld moet worden en dat is in principe nadelig voor huidige aandeelhouders. De koersdaling van Delta Lloyd in de afgelopen maanden loopt hierop vooruit.

Met zijn belang van 3,02 procent in Delta Lloyd ontpopt De Mol zich als koopjesjager. Op de beurs was de reactie meteen positief. Het aandeel Delta Lloyd noteerde woensdagochtend, na de melding van de positie van De Mol, bijna 4 procent hoger.

PostNL en TomTom

Het is niet voor de eerste keer dat anderen volgen, als De Mol instapt. Zo meldde de media-ondernemer op 12 november 2015 een belang van iets meer dan 5 procent in PostNL. Dat was vlak nadat het het postbedrijf teleurstellende kwartaalcijfers meldde en een koersval van ruim 17 procent had gemaakt.

Sinds de melding van het belang van De Mol is het aandeel PostNL weer zo'n 12 procent gestegen.

Een andere opvallende zet van De Mol was het belang van iets meer dan 5 procent in navigatiespecialist TomTom, dat op 4 augustus 2015 werd gemeld. Ook in dit geval stond het aandeel na enkele dagen 4 procent hoger.

Inmiddels lijkt De Mol met TomTom - regelmatig genoemd als overnamekandidaat voor techbedrijven die specialistische verkeersdata zoeken - wat meer geduld te moeten hebben. De koers van het aandeel TomTom noteerde woensdagochtend op 9,4 euro en dat is ongeveer 6 procent lager dan begin augustus 2015.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl