• Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar “mogelijk strafbare gedragingen” van Johan Derksen.
  • Derksen vertelde dinsdagavond in het tv-programma Vandaag Inside dat hij tientallen jaren geleden een kaars tussen de benen van een bewusteloze, dronken vrouw heeft gestoken.
  • Eerder raakte de opiniemaker in opspraak vanwege beledigende uitspraken aan het adres van homo’s en racistische opmerkingen jegens Sylvana Simons en Akwasi.
  • Lees ook: OM stelt strafrechtelijk onderzoek in naar vier verdachten The Voice of Holland

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar “mogelijk strafbare gedragingen” van Johan Derksen, zo werd donderdag bekend.

De opiniemaker en oud-hoofdredacteur van Voetbal International vertelde dinsdagavond in de talkshow Vandaag Inside dat hij in de jaren zeventig een bewusteloze, dronken vrouw een kaars tussen de benen heeft gestoken – en sprak daarbij van “een jeugdzonde”.

Aanvankelijk leek Derksen te suggereren dat hij de vrouw had gepenetreerd met de kaars, maar later zwakte hij het verhaal af en zei hij dat het alleen ging om een kaars tussen de benen.

Donderdag gaf Derksen aan dat het vertrekt bij Vandaag Inside na de ophef over zijn uitspraken. “Ik kap”, zei hij donderdag in de uitzending. Hij voelde echter geen behoefte om excuses aan te bieden. “Ik neem het voor mijn rekening, maar aan wie moet ik nou mijn excuses aanbieden?”, vroeg Derksen zich hardop af. “Ik neem alle schuld op me. Het was de verkeerde toon en het verkeerde verhaal.”

Het Openbaar Ministerie houdt rekening met verjaring, maar heeft naar aanleiding van de uitlatingen van Derksen toch besloten een opsporingsonderzoek in te stellen. “Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is ook de wijze waarop er in het tv-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken”, meldt het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie in een toelichting.

E-bikespecialist Stella Fietsen liet donderdag weten de sponsoring van het tv-programma Vandaag Inside per direct stop te zetten. “Hoewel Stella als e-bikefabrikant sport en beweging, waaronder voetbal, een warm hart toedraagt, distantieert het zich van wat er in die bewuste uitzending is voorgevallen.” Ook kansspelbedrijf TOTO maakte donderdagavond bekend per direct de “jarenlange samenwerking” te beëindigen.

Het is zeker niet de eerste keer dat Derksen in opspraak is geraakt. Dit zijn vijf eerdere keren dat de voormalig hoofdredacteur van Voetbal International onder vuur kwam te liggen.


Hij noemde Sylvana Simons 'zo trots als een aapje'

Sylvana Simons wordt geïnterviewd door Wilfred Genee in de Balie in Amsterdam. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Sylvana Simons wordt geïnterviewd door Wilfred Genee in de Balie in Amsterdam. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Toen RTL in 2016 besloot om Zwarte Piet te vervangen door Schoorsteenpiet, een piet met alleen roetvegen, kwam Derksen met een racistische uitspraak aan het adres van de toen net aan haar politieke carrière begonnen Sylvana Simons. "Het enige nadeel aan dat besluit, vind ik, is dat dat hysterische juffrouwtje Simons nu zo trots als een aapje door het land rent", zei Derksen in zijn praatprogramma. Hij zei later twee uitdrukkingen door elkaar te hebben gehaald en "zo trots als een pauw" bedoeld te hebben, maar zei nog wel dat Simons "helemaal niet op een pauw lijkt."

Simons sprak in een uitgebreide open brief aan Derksen van "gecultiveerd racisme en seksisme" en nodigde hem uit een dagje te komen kijken op het partijbureau van DENK waar ze toen actief voor was. "In contact met de mensen die jij doorgaans als 'apen' kwalificeert, zul je zien en beleven wat je nou eigenlijk zegt en welk effect dat heeft."


Hij maakte samen met René van der Gijp transgenders belachelijk

Foto: Screenshot Voetbal Inside/RTL
Foto: Screenshot Voetbal Inside/RTL

Nadat de Vlaamse tv-presentator Bo van Spilbeeck begin 2018 bekendmaakte voortaan als vrouw door het leven te willen, verkleedde vaste tafelgast Rene van der Gijp zich in Voetbal Inside als vrouw en zei hij dat hij voortaan 'Renate' genoemd wilde worden. Johan Derksen moest schaterlachen en stelde dat "we niet net moeten doen alsof dit normaal is." Hij voegde daar in het gesprek over transgenders aan toe dat "elke gek zijn gebrek heeft."

Homobelangenorganisaties COC en Transgender Netwerk Nederland riepen de sponsors naar aanleiding van 'de grap' op zich terug te trekken uit het programma. Toenmalig werkgever RTL liet weten dat de mannen van de zender "alle ruimte krijgen om hun kijk op de samenleving te geven, maar dat betekent niet dat het nodig is om van alles een grap te maken."


Hij zette twee jonge mannen die streden tegen homofobie in de voetbalwereld weg als 'hysterische homootjes'

Foto: ANP/Robin Utrecht
Foto: ANP/Robin Utrecht

In 2018 schreven twee jonge voetbalfans een brandbrief aan de KNVB waarin ze homofobie in de voetbalwereld aan de kaak stelden en wezen op kwetsend taalgebruik dat het uit de kast komen van jonge voetballers bemoeilijkt.

Johan Derksen reageerde daarop door hen te typeren als "twee hysterische jonge homootjes" die eens "een flinke jongen" moesten worden. Hij zei zich ook te ergeren aan homofobe uitlatingen op voetbaltribunes, maar stelde daarbij wel gelijk dat "we moeten ophouden met dat het zo verschrikkelijk is om uit de kast te komen."

Zijn uitspraak leidde onder de hashtag #SorryJohan tot een stortvloed van berichten over pijnlijke en verdrietige ervaringen van mensen die uit de kast zijn gekomen. Een van de twee initiatiefnemers van de brandbrief trok zich vanwege alle verwensingen en beledigingen die hij over zich heen kreeg terug uit de openbaarheid.

Toenmalig minister Ingrid van Engelshoven noemde de uitspraken van Derksen kwetsend. "Derksen zegt dat het geaccepteerd is, maar dat is het juist niet", stelde ze. "Het is voor heel veel mensen nog steeds heel moeilijk. Het had Derksen gesierd als hij daar ook een beetje begrip voor had getoond."


Hij vergeleek rapper en activist Akwasi met Zwarte Piet

Rapper en activist Akwasi. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Rapper en activist Akwasi. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

In 2020 werd in de talkshow van Derksen, Genee en Van der Gijp gesproken over antiracismedemonstraties en toen daarbij een foto van een demonstrant verkleed als Zwarte Piet werd getoond, zei Johan Derksen: "Weten we zeker dat het Akwasi niet is?"

Daarop trokken adverteerders van het programma zich terug en lieten de spelers van het Nederlands Elftal weten zich niet meer door medewerkers van het programma te willen laten interviewen. Die boycot duurt tot op de dag van vandaag.

Derksen sprak in een uitzending een week later die geheel in het teken stond van racisme van "een verkeerde grap", maar weigerde excuses aan te bieden. "Ik heb het idee dat ik me altijd heel fatsoenlijk gedraag ten opzichte van alle rassen. Ik heb niet het gevoel dat ik zwarte mensen ooit gekwetst heb."


Hij noemde vrouwen die anoniem protesteerden tegen vrouwonvriendelijke uitspraken van John de Mol 'heel laf'

Johan Derksen, Wilfred Genee en Rene van der Gijp in het decor van het televisieprogramma Veronica Inside. Foto: ANP KIPPA/Lex van Lieshout
Johan Derksen, Wilfred Genee en Rene van der Gijp in het decor van het televisieprogramma Veronica Inside. Foto: ANP KIPPA/Lex van Lieshout

Na de uitzending van het tv-programma BOOS begin dit jaar over grensoverschrijdend gedrag bij het programma 'The Voice' was er veel discussie over een uitspraak van media-ondernemer John de Mol. Die zei in de uitzending van BOOS dat "vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de bel moeten trekken."

Een groep vrouwen binnen Talpa plaatste vervolgens een paginagrote advertentie in het AD met de tekst "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen", ondertekend met "Groet, de vrouwen uit je bedrijf." Johan Derksen noemde dat 'heel laf'. "Als je een grote meid wil zijn, dan zet je gewoon je naam eronder."

Volgens critici begrijpt Johan Derksen de angstcultuur niet die heerst bij Talpa en de drempel die vrouwen ervaren om grensoverschrijdend gedrag te melden. "Bij VI Vandaag is operatie hulptroepen John de Mol ingezet", zei voormalig NPO1-baas Ton F. van Dijk bijvoorbeeld. "Eigenlijk zie je nog een keer wat het probleem is bij Talpa."

LEES OOK: Zo bouwde John de Mol zijn media-imperium, dat op z’n grondvesten schudt door aantijgingen van seksueel wangedrag bij The Voice of Holland