Het is achteraf bezien een wat omineuze tweet die Jobbird deze zondag de wereld in stuurde. “Soms kost het minder energie om dingen los te laten”, aldus de vacaturesite.

Het lijkt haast een vooraankondiging te zijn geweest van het plotselinge einde van de vacaturesite, die zich met 270.167 vacatures in de eerste helft van 2018 nog de grootste banensite van Nederland mocht noemen.

Dinsdag sprak de rechtbank het faillissement over Jobbird uit, dat door oprichter Jan-Peter Cruiming was aangevraagd zonder dat medewerkers op de hoogte waren. Volgens Sprout heeft Cruiming al drie weken niks van zich laten horen.

“Er werd zwaar verlies gemaakt en sinds het begin eigenlijk nooit winst”, aldus Matthijs Jorissen tegen Emerce. Jorissen is sinds 1 oktober CMO en CTO van Jobbird en werd behoorlijk verrast door het faillissement. “Plotseling stond de curator op de stoep. Maar ik zag de bui de laatste twee weken eigenlijk wel hangen.”

Voor de buitenwacht komt het faillissement als donderslag bij heldere hemel. Eerder dit jaar klonk op radio en tv nog het kenmerkende “Job-birrrd” van de nieuwe reclamecampagne van het bedrijf. Bovendien kondigde Jan-Peter Cruiming begin dit jaar nog vol bravoure aan dat het bedrijf de stap over de grens ging wagen, in eerste instantie in Europa, later ook in Azië en Amerika.

Het acht man tellende personeelsbestand zou met 28 countrymanagers fors worden uitgebreid. Om die te kunnen huisvesten verruilde het bedrijf hun kantoor in Laren voor een minder bescheiden stulpje aan de Amsterdamse grachten.

Cruiming werd rijk met de Nationale Vacaturebank

Cruiming richtte eerder de Nationale Vacaturebank op, die hij in 2004 verkocht aan uitgever VNU voor 28 miljoen euro. In 2012 begon hij met Jobbird opnieuw een vacaturesite.

Vier jaar later stelde hij zijn 24 jaar jongere vrouw Marlot Anna Cruiming-Haagsma aan als CEO. "We kennen elkaar van Tinder", zei Jan-Peter Cruiming in gesprek met NRC. "Wij doen alles samen, het is heerlijk intens."

Cruiming-Haagsma is van origine fotografe en kwam bij Jobbird binnen als marketingmanager, om vervolgens door te stoten naar de top. Ook zij is volgens Sprout al weken niet bereikbaar. "Iedereen is verbaasd over de manier waarop het is gebeurd. Zonder aankondiging", zegt CMO Jorissen tegen de startupsite.

Hoop voor Jobbird

Jobbird behaalde in 2017 tussen de 1 en 2 miljoen euro aan inkomsten. Met name de hoge kosten en lage marges hebben de vacaturereus genekt, aldus Jorissen.

Toch is er volgens Jorissen licht aan het einde van de tunnel en mikt Jobbird op een doorstart. “Vorige maand is er 107.000 keer geklikt op een sollicitatiebutton via Jobbird. Dus dat geeft de potentie wel aan", laat de interim-manager aan recruitmentsite Werf& weten.

Jorissen is direct na zijn aanstelling in oktober begonnen met een roadmap waarmee hij het bedrijf op de rails wilde krijgen. Vooral de IT-architectuur was te zwaar om concurrerend te zijn. Volgens de betrokkenen was de roadmap op het moment van het faillissement al zo'n 80 tot 85 procent gerealiseerd. Met behulp van nieuwe investeerders kan er een frisse start worden gemaakt.

Woordvoerder Clemens Sassen laat namens curator Bakker van Dentons Boekel N.V. weten dat er nu met geïnteresseerde investeerders wordt gesproken. Dat zijn mogelijk dezelfde investeerders met wie Jorissen al om tafel zat.

Doorstart 'minst slechte optie'

De CMO/CTO heeft van de curator nu twee weken gekregen om afspraken te maken met een investeerder of strategisch koper. "Je kunt denken aan financiële partijen en bedrijven die hun werkterrein willen verbreden zoals Talpa of TMG, maar ook aan branchegenoten", zei Jorissen tegen Emerce.

Het personeel dat maandag ontslag is aangezegd blijft deze periode nog wel aan het werk.

Volgens Bert Jansen, naast curator en advocaat ook docent faillissementsrecht aan de Radboud Universiteit, is een doorstart voor hen vermoedelijk "de minst slechte opties". Een deel van hen kan bij een geslaagde doorstart mogelijk aanblijven. "Wel blijft het faillissement - in ieder geval binnen Nederland - een smet op het blazoen van het bedrijf."

Cruiming en zijn vrouw zijn telefonisch niet bereikbaar. Het echtpaar betrok in oktober nog een nieuw paleisje in Blaricum, waar ze 3,6 miljoen euro voor betaalden.

LEES OOK: Marco Aarnink, die Drukwerkdeal verkocht voor €24 miljoen, vindt Amsterdam ‘opgeblazen qua startups en salarissen’