Jongeren profiteren van de aantrekkende economie. In drie jaar tijd is de werkloosheid onder 15- tot 25-jarigen gedaald van 13 naar 9 procent.

Dat is het laagste niveau sinds maart 2009, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

En er zijn meer positieve signalen. Het aantal jongeren met betaald werk is de afgelopen twaalf maanden met 33 duizend toegenomen, tot bijna 1,3 miljoen personen. Dat is hetzelfde niveau als voor de economische crisis.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dan ook blij met de cijfers. “Fantastisch dat er nu zoveel jongeren aan het werk zijn. Nu al meer dan voor de crisis”, zegt hij tegen persbureau ANP.

“We hebben nu zelfs de laagste jeugdwerkloosheid in ruim acht jaar. Dat is iets om trots op te zijn. En ook mooi om te zien dat zoveel jongeren hun dromen kunnen verwezenlijken. Maar we zijn er nog niet.”

Het kabinet trok de afgelopen jaren zo’n 80 miljoen euro uit om meer jongeren aan een baan te helpen en benoemde in 2013 oud-Kamerlid Mirjam Sterk als speciaal ambassadeur om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Dat heeft resultaat gehad, al speelt de aantrekkende economie vermoedelijk ook een grote rol in het terugdringen van de werkloosheid onder jongeren. Op het hoogtepunt zaten bijna 200.000 personen tussen de 15 en 25 jaar zonder werk.

Over de hele linie is het aantal werklozen in Nederland vorige maand verder gedaald, tot 456.000. Dit is 5,1 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid nam de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6.000 personen per maand af.

Volgens het CBS daalt het aantal werklozen vooral doordat meer mensen werk vinden dan dat mensen hun baan verliezen.