Het kabinet moet niet in zee gaan met het Chinese Huawei om in Nederland een 5G-netwerk aan te leggen.

De Chinese staat heeft Huawei in zijn greep en kan naar hartelust in Nederland spioneren als dat bedrijf hier het nieuwe mobiele internet mag bouwen, vreest GroenLinks. De partij roept het kabinet op “niet langer naïef” te zijn.

Het huidige standaardnetwerk, 4G, leunt al zwaar op Huawei. Het kabinet bekijkt op het ogenblik of het kwaad kan het Chinese bedrijf ook bij opvolger 5G zo’n rol te gunnen. Westerse bondgenoten als de Verenigde Staten en Australië hebben Huawei daarvan uit angst voor spionage uitgesloten en de VS proberen Europa zover te krijgen hetzelfde te doen.

Nederland moet voor een Europese leverancier als Ericsson of Nokia kiezen, vinden GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn fractiegenoot Bram van Ojik. Dat zou Nederland minder kwetsbaar maken voor bedrijfsspionage en hacks.

Klaver en Van Ojik constateerden op reis door China dat de communistische partij daar iedereen in de gaten houdt om haar almacht te behouden en te versterken. Nederland moet voortaan anders met China omgaan, vindt het tweetal. Mensenrechten zouden voorrang moeten krijgen op lucratieve deals.

Huawei grote smartphonespeler in Nederland

Huawei ligt tot nog toe vooral in de Verenigde Staten onder vuur. Openbare aanklagers doen onderzoek naar beschuldigingen van het stelen van bedrijfsgevoelige informatie van Amerikaanse bedrijven, zo meldde zakenkrant The Wall Street Journal afgelopen maand.

Een van de beschuldigingen luidt dat Huawei robottechnologie voor het testen van smartphones zou hebben gestolen van telecombedrijf T-Mobile uit een kantoor in Washington, zo stellen anonieme bronnen in een onderzoeksverslag dat is ingezien door de krant. Volgens dit onderzoeksverslag is het goed mogelijk dat de beschuldigingen leiden tot een formele aanklacht.

Een woordvoerder van Huawei gaf tegenover Business Insider aan geen commentaar te geven berichten in de media. “Huawei en T-Mobile hebben hun geschillen in 2017 afgehandeld. Een Amerikaanse jury oordeelde toen dat er geen bewijs was van schade of schadelijk gedrag ten aanzien van de claim van T-Mobile.”

Huawei is begonnen als producent van apparatuur voor telecomnetwerken. Maar de afgelopen jaren is het bedrijf ook hard gegroeid als producent van smartphones.

Wereldwijd is Huawei inmiddels de nummer twee bij de verkoop van smartphones, na Samsung. In Nederland staan het Chinese telecombedrijf op plaats drie als smartphoneverkoper. Het bedrijf levert ook netwerkapparatuur aan onder meer KPN.

Huawei is een private onderneming. Oprichter Ren Zhengfei startte zijn carrière als officier in het Rode Leger en is daarna ondernemer geworden.

In de afgelopen maanden is de spanning tussen China aan de ene kant en Canada en de VS aan de andere kant opgelopen vanwege de arrestatie van de dochter van oprichter Ren in Canada. Zij is de financieel directeur van Huawei en wordt beschuldigd van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. Momenteel is Meng Wanzhou op borgtocht vrij in Canada.

LEES OOK: Wij kregen een rondleiding op de Huawei-campus in Shenzhen waar 30.000 mensen wonen en werken – neem een kijkje