Jeroen Dijsselbloem wordt de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De voormalige minister van Financiën volgt Tjibbe Joustra op, bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

De OVV doet onafhankelijk onderzoek naar rampen en ongelukken en heeft daarnaast tot taak structurele knelpunten op het gebied van veiligheid bloot te leggen. Onder leiding van Joustra, die sinds 2011 voorzitter is, heeft de raad onder meer het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne in 2014 tegen het licht gehouden.

Dijsselbloem was in het vorige kabinet minister van Financiën. Daarnaast was hij voorzitter van de Eurogroep. Na de zware nederlaag van de PvdA bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen keerde hij niet terug in kabinet of Kamer.

Hij kon de energie niet meer vinden om in de oppositiebankjes te gaan zitten. Dijsselbloem miste de “vuurkracht” om er vol voor te gaan, schreef hij in zijn ontslagbrief. “Het spijt me zeer. Ik neem dat ook helemaal niet licht. Ik weet dat deze mensen bewust op mij hebben gestemd”, aldus de oud-minister.

Afgelopen jaar was hij in de race om vicevoorzitter te worden van de Raad van State, maar die baan ging naar D66’er Thom de Graaf.

De in 1966 in Eindhoven geboren Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem groeide op een redelijk a-politiek gezin maar was al vroeg geïnteresseerd in politiek. Tijdens zijn studie in Wageningen werd hij lid van de PvdA, uit het geloof in een sterke, linkse en sociale partij.

Twaalf jaar lang - met een kleine onderbreking - zat de landbouweconoom in de Kamer. Van 2000 tot 2012 was hij een stille kracht op de achtergrond die loyaal was aan de partijleiders. Nooit drong hij zich op de voorgrond, nooit deed hij een gooi naar het leiderschap.

Hij hield hij zich onder meer bezig met onderwijs, integratie en vreemdelingenbeleid. Zijn strijd tegen gewelddadige computerspelletjes en de seksualisering van de samenleving deed binnen de partij wel enige wenkbrauwen fronsen.

In 2012, midden in een enorme economische crisis, bouwde zijn politieke vriend Diederik Samsom een coalitie met de VVD. Dijsselbloem kreeg de zware post Financiën. Een paar maanden later kwam daar het voorzitterschap van de eurogroep bij.

Hij moest als eurogroepvoorzitter alle zeilen bijzetten om de eurocrisis in de Zuid-Europese landen te bedwingen. Het hielp dat hij een goede band opbouwde met de machtigste minister van Financiën van de eurozone, de Duitser Wolfgang Schäuble.

In Nederland moest hij enorm bezuinigen. Volgens sommige economen gebeurde dat veel te rigoureus. Hij vertrok uiteindelijk bij Financiën met een miljardenoverschot op de begroting. In de Kamer is brede waardering voor zijn werk.