“Wat Boris doet, is onze achterban versterken”, zegt een bondgenoot van Jeremy Corbyn, leider van de Labour-partij, tegen Business Insider. “Hij herinnert onze kiezers eraan wie de vijand is.”

Boris Johnson heeft inderdaad wat mensen wakker geschud toen hij vorige week het premierschap van het Verenigd Koninkrijk binnensleepte. Zijn speech kwam nauwelijks boven het geluid van het enorme protest tegen hem uit.

Met zijn campagnebeloften om belastingen voor hoge inkomens te verlagen en een no deal-Brexit te forceren, heeft hij het smeulende vuurtje onder de oppositie aangewakkerd. Het vooruitzicht van Johnson als premier van het VK heeft geleid tot een significante toename van donaties en steun aan anti-Brexit-groeperingen, meldde Business Insider vorige maand.

Ook in het parlement laait het vuur op door zijn aanwezigheid.

Zijn eerste verschijning in het Lagerhuis als premier werd een bijzonder levendige en lawaaierige bijeenkomst, na jaren van vaak saaie uitwisselingen tussen Labour-leider Corbyn en voormalig premier Theresa May.

Johnson zet in op ontevreden Labour-kiezers

Johnsons benoeming tot premier bezorgt enkele figuren rond Corbyn wel kopzorgen. Aan de ene kant is hij als leider van de Leave-campagne volksvijand nummer één onder veel jongere, grootstedelijke, pro-Europese kiezers, het gros van Labours achterban.

Maar aan de andere kant maken sommigen rond Corbyn zich zorgen dat Johnson zich wel eens heel effectief zou kunnen richten op een minderheid onder Labour-kiezers die de partij hard nodig heeft om de volgende verkiezingen te winnen.

De angst is dat Johnson tijdens zijn wittebroodsweken de ontevreden Labour-kiezers die vóór Brexit zijn voor zich weet te winnen en de Conservatieven nog voor de verkiezingen een boost bezorgt.

Afgelopen donderdag wijdde Johnson veel van zijn aanvallen op Corbyn in het Lagerhuis inderdaad aan het beschuldigen van de Labour-leider dat hij Brexit wil stoppen. "Het is heel goed mogelijk dat hij al onze Leave-kiezers opslokt en met tien of twintig punten aan kop gaat in de peilingen tijdens de eerste maanden van zijn premierschap", zei een bron tegen Business Insider.

Strijd tussen links en rechts

Boris Johnson and Jeremy Corbyn

Foto: Jeremy Corbyn stelt Boris Johnson vragen in het Lagerhuis. Bron: Getty

Maar zelfs als dat gebeurt, gelooft Labour dat Johnson, die deze week door de Amerikaanse president 'de Britse Trump' werd genoemd, kan worden verslagen.

"Ik denk dat een race tussen Johnson en Corbyn voor opwinding onder het publiek zorgt", zij een bondgenoot van Labour tegen Business Insider. "Het zal een strijd zijn tussen een écht links en écht rechts."

Lees meer over Boris Johnson: