Mist oogsten om je waterprobleem op te lossen: Jemen accepteert de uitdaging. Het Arabische land wordt geteisterd door oorlog en droogte, maar experimenten zijn veelbelovend.

Jemen is een plek waar crisis op crisis gestapeld wordt. Het land zat al midden in een oorlog tussen de religieuze groepen Houthi en Islah, toen de sterke lokale afdeling van al-Qaeda olie op het vuur gooide.

Saudi-Arabië, de grote noorderbuur, bemoeit zich sinds een jaar ook met het conflict. De Saudi’s bombarderen nu stellingen van Houthi-rebellen in Jemen en de Verenigde Naties eisen onderzoeken naar burgerdoden bij die aanvallen.

Chronish watertekort

Maar alsof dat nog niet genoeg is, kampt Jemen ook met een chronisch tekort aan water, of er nu oorlog woedt of niet. Er valt in de natste maand slechts 77 millimeter regen in de hoofdstad Sanaa.

Handelsblokkades vanuit Saudi-Arabië zorgen ervoor dat hulpgoederen het land niet of nauwelijks binnenkomen. Volgend jaar zou de hoofdstad al helemaal kunnen uitdrogen – omdat die door alle binnenlandse vluchtelingen zo snel groeit – als er niets gebeurt.

Mist opvangen

Er is echter hoop: mist. Mist heeft Jemen in overvloed en dat is nu de hoop voor de families die een uur of meer moeten lopen om water te vinden.

Meer dan tien jaar geleden begon een startup genaamd FogQuest met mist omzetten in water. Door schermen op te zetten die de mist opvangen en doen condenseren als het er doorheen beweegt. De eerste resultaten waren veelbelovend: één grote Fog Collector was goed voor 180 liter water per dag, voldoende voor een gezin van negen mensen.

15 dollar

Ondanks de oorlog heeft de ontwikkeling niet stilgestaan en de schermen zijn op meer plekken terug te vinden. Vooral in het westen van het land is het succes groot. Een klein mistscherm, dat 40 liter water kan oogsten per dag, kost maar 15 dollar.

In Chili is de techniek al langer in gebruik en daar komt op sommige plekken nu meer mist als water uit de hemel dan regen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl