• Amazon-oprichter Jeff Bezos bezit drie privéjets met een totale waarde van 140 miljoen dollar, blijkt uit gegevens van JetSpy.
  • Tot zijn vloot behoort ook de Pilatus PC-24, een van de weinige zakenvliegtuigen die geschikt is voor onverharde landingsbanen.
  • Aan boord is ruimte voor tien passagiers die gebruik kunnen maken van een toilet in de keuken.
  • Lees ook: Dit is de uiterst luxe cabine van de $400 miljoen kostende privéjet BBJ 777X van Boeing

Zoals zoveel miljardairs en miljonairs, laat Jeff Bezos zich weleens vervoeren in privéjet. Zijn favoriet is de Gulfstream G650ER, waarvan hij er twee bezit. Daarnaast is de Amazon-oprichter eigenaar van een PC-24, een model waarvan Business Insider onlangs een nieuwere versie van binnen heeft kunnen bekijken.

De PC-24 van het Zwitserse bedrijf Pilatus Aircraft behoort tot de kleine vliegtuigvloot van Jeff Bezos, volgens gegevens van Jetspy, een platform dat privévliegtuigen in de Verenigde Staten volgt. Het is een relatief klein toestel dat de Pilatus “super veelzijdig” noemt.

Die veelzijdigheid zit onder meer in het feit dat de jet op een korte, onverharde landingsbaan kan landen.

Volgens Simple Flying, een website voor luchtvaartnieuws, kan een relatief klein percentage van de zakenvliegtuigen op onverharde grond landen. De meeste zakenjets hebben niet de classificatie voor het landen op een onverharde weg en het kost veel geld en moeite om ze hier geschikt voor te maken.

PC-24 enige zakenvliegtuig geschikt voor onverharde landingsbaan

Er zijn echter wel een paar zakenvliegtuigen die zo zijn ontworpen dat ze relatief makkelijk omgebouwd kunnen worden, zodat ze wel op ruiger terrein kunnen landen, volgens Simple Flying.

Voorbeelden van dit soort jets zijn de Dassault Falcon 20 en de Falcon 50 van de Franse vliegtuigbouwer Dassault Aviation. De Pilatus PC-24 van Jeff Bezos is echter de enige zakenjet die zonder aanpassingen geschikt is voor een onverharde landingsbaan.

Business Insider heeft een PC-24 van binnen kunnen bekijken tijdens de zakenluchtvaartbeurs EBACE in Genève. Het model dat wij hebben gezien is gebouwd in 2023 en is daarmee net iets nieuwer dan de jet van Bezos uit 2020.

Dit is de 10 miljoen dollar kostende kleine Zwitserse zakenjet van Jeff Bezos

LEES OOK: Een dronken piloot, sigaretten en scherpe vleesmessen aan boord: zó zag een vliegreis er vroeger uit