Je hele vriendengroep stopt plastic muntjes in jouw hand, waarna jij met een vriend naar de bar loopt om terug te keren met een tiental biertjes. Dit moet maar eens voorbij zijn als het aan het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) ligt.

STAP wil dat bezoekers van festivals en feesten maximaal twee biertjes per keer kunnen bestellen. Dat moet de kans verkleinen dat jongeren onder de 18 jaar alcoholische dranken doorgegeven krijgen.

Wettelijk is het al langer verboden om alcohol te verkopen aan mensen onder de 18, maar in de praktijk blijkt dit bij grote feesten moeilijk te handhaven.

Als mensen drank doorgeven aan minderjarigen kunnen horecaondernemingen daarvoor bestraft worden. STAP denkt dat het voor het personeel makkelijker is om het doorgeven te controleren als bezoekers nog maar twee drankjes tegelijkertijd mogen bestellen.

Misschien onhandig

Tegenover het NOS Radio 1 Journaal zegt STAP-directeur Wim van Dalen dat het “inderdaad onhandig kan zijn” als mensen geen tray met bier meer kunnen halen en dus meer heen en weer moeten lopen. Hij benadrukt dat mensen echt wel meer dan twee drankjes mogen drinken, alleen is de kans van doorgeven aan jongeren die niet mogen drinken vele malen groter als iemand tien glazen tegelijk haalt.

STAP hoopt daarnaast dat er minder jongeren door alcoholmisbruik in het ziekenhuis belanden. Tientallen jongeren zijn dit jaar, volgens Van Dalen, in het ziekenhuis terechtgekomen omdat ze te veel hadden gedronken op een festival.

Een woordvoerder van Mojo Concerts, onder meer de organisator van Lowlands, vertelt tegenover NOS dat bezoekers onder de 18 bij Lowlands al een speciaal polsbandje hebben en erop toegezien wordt dat zij geen alcohol doorgegeven krijgen. De zegsman meent dat het nou eenmaal niet zo werkt op een festival en noemt het voorstel dan ook "stompzinnig en totaal niet realistisch".

Ook op sociale media zijn veel mensen kritisch op het voorstel: