Of je het als stel lang met elkaar uithoudt, hangt van veel dingen af: gemeenschappelijke waarden, doelen, gevoel voor humor, ideeën over werk.

Aan deze lijst kun je nog toevoegen: hoe mensen omgaan met verwachtingen. Dat klinkt op het eerste gezicht niet erg concreet, maar het gaat om iets dat in sterke mate voorspelt tot wie je je aangetrokken voelt.

Dit is althans de stelling van bestsellerauteur Gretchen Rubin, die onder meer het boek  “The Four Tendencies” schreef.

“Hoe ga je om met verwachtingen?” is volgens Rubin een vraag waarmee je mensen in vier types kunt onderverdelen. (Hier kun je een quiz doen om uit te vinden in welke categorie je zelf valt).

Dit zijn de vier types:

    Behagers (obligers)
    Perfectionisten (upholders)
    Vragenstellers (questioners)
    Rebellen (rebels)

Behagers proberen te voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld en hebben de neiging om wat ze persoonlijk belangrijk vinden daaraan ondergeschikt te maken. Voor vragenstellers zijn de eisen die ze aan zichzelf stellen daarentegen erg belangrijk; ze zullen zich alleen aan de buitenwereld conformeren als ze het idee hebben dat dat zinvol is.

Perfectionisten proberen aan de verwachtingen van de buitenwereld te voldoen, maar ook zichzelf tevreden te stellen. Rebellen verzetten zich juist tegen elke vorm van druk, of het nu gaat om wat de buitenwereld van ze vindt, of de eisen die ze aan zichzelf stellen.

Op basis van gesprekken met verschillende koppels, stelde Rubin een opvallend patroon vast:

Rebellen vormen vaak stelletjes met behagers.

Toe Rubin onlangs op bezoek was bij Business Insider in New York, legde ze uit dat behagers de opstandige houding van rebellen relatief goed kunnen verdragen - en vaak zelfs grappig vinden - terwijl vragenstellers en perfectionisten zich groen en geel ergeren.

Rebellen en behagers hebben iets gemeen, aldus Rubin: "Ze bekommeren zich allebei niet echt om eisen die ze voor zichzelf stellen. Ze voelen veel druk van buitenaf en hebben de behoefte om daarop te reageren."

Maar je verzetten tegen de buitenwereld is lastiger voor behagers dan voor rebellen. Volgens Rubin kan de rebel ervoor zorgen dat de behager ook eens doet wat hij of zij echt leuk vindt.

Als voorbeeld noemt Rubin een situatie waarin de behager vertelt over diens veeleisende familie. De rebel zegt dan: "Je doet al zo veel voor ze. Laten we er samen een weekendje tussenuit gaan, dan mogen ze het even zelf uitzoeken." Dat kan bevrijdend werken voor de behager.

Rubin geeft toe dat de relatie tussen een rebel en een behager onevenwichtig kan lijken, omdat bijvoorbeeld de behager erin toestemt om de suffe klusjes in huis te doen, terwijl de rebel zich er makkelijk vanaf maakt. Tegelijk zegt Rubin: "Als dit werkt in je relatie en je beide het gevoel hebt dat je goed af bent, is er niet zo veel mis."

Hoe je omgaat met verwachtingen van jezelf en anderen is zeker niet het enige dat het succes van een relatie bepaalt. Maar het is een aspect dat vaak onderbelicht blijft.

De manier waarop je dingen samen regelt met werk en in het huishouden, kan grote invloed hebben op je relatie. De classificatie van Rubin is een hulpmiddel om daar meer grip op te krijgen.

Bekijk hieronder het interview met Gretchen Rubin: