Skills zijn de nieuwe valuta. Toch meten de meeste organisaties niet wat hun leerinspanningen opleveren — laat staan dat ze er echt op sturen. Zonde, want zonder grip op skills blijf je gokken met je toekomst. In dit artikel ontdek je hoe je als leider structureel kunt bouwen aan een organisatie die klaar is voor morgen. Zo vertelt Ciphix hoe 10% groeitijd voor medewerkers zich dubbel en dwars terugverdient.

Slechts 15% van de Nederlandse organisaties meet de impact van Learning & Development (L&D), en nog geen kwart hiervan brengt skill-gaps systematisch in kaart. Dat blijkt uit de L&D Monitor 2025 van Studytube, die onlangs is verschenen. “Veel organisaties overschatten hun strategische vermogen om skills te ontwikkelen en toekomstbestendig te blijven. Terwijl 66% gelooft in de waarde van L&D, kan slechts een klein deel dit met data onderbouwen. En dat is zonde, want zonder skills-data blijf je gokken”, stelt Nick van Dam, hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit.

Organisaties die wel investeren in leren, maar geen idee hebben of het werkt wordt ook wel de skills-paradox genoemd. Volgens Van Dam is het zaak dat ondernemers en leiders zich kritisch afvragen hoe future-proof hun team eigenlijk is. “Je kunt wel denken dat je future-ready bent, maar wat als je het niet kunt bewijzen? In een economie waarin technologische ontwikkelingen, AI en personeelstekorten de continuïteit bedreigen is het verrassend dat er zo weinig grip is op de vaardigheden van morgen.”

Geen HR-feestje

Uit de eerdergenoemde L&D Monitor blijkt dat leren vaak nog versnipperd, onmeetbaar en onvoldoende gekoppeld is aan bedrijfsdoelstellingen. Maar hoe krijg je meer grip op skills en leren? Een ding is zeker: het is geen HR-feestje. Van Dam: “Omdat het direct raakt aan de continuïteit, wendbaarheid en innovatiekracht van de hele organisatie gaat het om strategische thema’s, waarbij HR de kar niet alleen kan trekken. Ondernemers en leiders moeten op dit dossier het eigenaarschap pakken en skills-ontwikkeling verankeren in hun visie, cultuur en dagelijkse praktijk.”

Een van de organisaties die hier concreet mee aan de slag is gegaan, is Ciphix. Na de strategische overname van Bizzomate groeide het techbedrijf naar een organisatie van meer dan 150 medewerkers, met kantoren in Rotterdam, Amsterdam en Valkenburg. “Persoonlijke ontwikkeling staat bij ons centraal. We zitten midden in de transitie naar skills-based leren”, vertelt Gerónimo Gerrissen, Happiness Officer bij Ciphix.

Borging en leiderschap

Hij begeleidt zo’n 30 collega’s als het gaat om werkgeluk en persoonlijke ontwikkeling. Bij Ciphix krijgt iedereen 10 procent groeitijd tijdens het werken. Voor een fulltimer is dit gemiddeld 4 uur per week. Het beschikbaar stellen van die leertijd is stap één, maar hier op de juiste manier uitvoering aan geven, is nog veel belangrijker, vertelt Gerrissen. “De 10 procent leertijd is een krachtig signaal, maar zonder goede borging en leiderschap blijft het al snel een papieren werkelijkheid. De uitdaging is dit beleid effectief uit te voeren en je bewust te zijn wat dit betekent voor de bedrijfsvoering, zeker in een ‘uurtje-factuurtje’-cultuur, waarbij de klant vaak boven de medewerkers wordt gesteld.”

In het eerste jaar dat de plannen werden aangekondigd, was het soms dan ook een uitdaging om de ontwikkelwensen van medewerkers in te willigen en de projectplanningen rond te krijgen. Inmiddels gaat dat volgens Gerrissen een stuk beter. “We dragen het beleid nu in alle lagen van de organisatie uit en benadrukken dat leidinggevenden zelf het goede voorbeeld moeten geven en medewerkers zelf ook verantwoordelijk zijn om deze tijd te pakken. Verder helpt het om in de projectplanningen die ontwikkeltijd goed zichtbaar te maken, zodat hier vooraf goed rekening mee kan worden gehouden.”

Maximaal leerrendement

Verder werkt Ciphix bewust aan een lerende organisatie door middel van een skill-frameworks per functie op basis van het Baarda-model, een bekende functiewaarderingsmethode. Zo wordt voor medewerkers duidelijk welke skills nodig zijn om door te groeien van junior, medior, senior tot expert binnen functies. Op die manier groeit het techbedrijf stapsgewijs naar een hogere L&D-volwassenheid. Hierbij maakt het gebruik van het platform van Studytube. “Naast de grote bibliotheek met interessante trainingen, helpt het platform ons de skill-gaps inzichtelijk te maken en voortdurend te monitoren waar we staan.”

Het uiteindelijke doel? Maximaal leerrendement met skill-based leren. Gerrissen: “We willen van incidenteel leren naar structureel leren, met meer regie voor medewerkers. Wij bieden ze de handvatten en tools, geven ze een duwtje in de rug en dagen ze uit.” Ook voor ondernemers en leiders is er een catch: “Het lijkt misschien alsof je 10 procent van je billable tijd weggeeft, maar uiteindelijk betaalt investeren in ontwikkeling van medewerkers zich dubbel en dwars terug. L&D is geen luxe of kostenpost, maar een investering in waarde-creatie. Je verhoogt de inzetbaarheid, retentie, prestaties en het geluk van je mensen — en dus ook van je organisatie.”

Met de L&D Monitor 2025 krijg je concrete handvatten om leren strategisch te benutten en het effect van L&D te meten. Download de monitor.

Kijk het webinar van 13 mei terug, waarin Nick van Dam en Ester Koot (Motivaction) praktische tips geven om stapsgewijs tot een skill-based organisatie te komen. Bekijk het webinar.