Het klinkt als een droom. In plaats van je gebruikelijke modale salaris krijg je plotseling een veelvoud van dat bedrag op je bankrekening gestort.

Tijd om je vrienden te trakteren op een paar rondjes, een weekendje weg te boeken of het gewoon uit te geven aan willekeurige aankopen? Hold your horses.

Eigenlijk is er maar één ding dat je het beste kunt doen wanneer er ten onrechte (te veel) geld op je rekening verschijnt: terugbetalen.

Wanneer je normaal iets koopt, bestaat de koopovereenkomst uit twee onderdelen: de dienst of de goederen, en het geldbedrag dat de koper verschuldigd is. Maar wanneer er sprake is van een geldbedrag dat uit het niets op je rekening verschijnt, is dat geen deel van een koopovereenkomst. Dat heet in juridische termen een onverschuldigde betaling.

De persoon of het bedrijf dat dat geld per ongeluk heeft overgeboekt naar jouw rekening, kan dat in zo’n geval terugvorderen. Daarbij moet wel worden aangetoond dat de ontvanger weet of vermoedt dat het geld hem of haar niet toebehoort, maar in veruit de meeste gevallen is dat zo.

Als je baas opeens het dubbele salaris op je rekening stort, weet je immers wel dat het hier niet om het salaris gaat dat in je contract staat.

Alle gebeden verhoord

Dat het mis kan lopen, blijkt uit een recente zaak in Ierland. Een 19-jarige jongen rekende zich wél rijk toen hij in plaats van 196,36 euro, 19.636 euro op zijn rekening gestort kreeg. Vervolgens gaf hij al het geld direct uit aan een PlayStation, drugs en een bed.

De jongen dacht dat "al zijn gebeden verhoord waren". De rechter dacht daar echter anders over, wat resulteerde in een gevangenisstraf van 4 jaar voor de jongen wegens diefstal.

LEES OOK: 10 dingen die je in 10 minuten kunt leren over geld, waarmee je leven ingrijpend verandert