• Het nieuws dat er een nieuwe coronavariant is opgedoken, heeft geleid tot interessante reacties op de valutamarkt.
  • De dollar staat bekend als veilige haven, maar toch blijkt deze munt niet immuun te zijn voor nieuwe coronavrees.
  • De Zwitserse frank en vooral de Japanse yen zijn voorlopig de winnaars, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
  • Lees ook: Turkse lira implodeert: iPhones zijn het nieuwe goud en worden gebruikt als oppotmiddel

ANALYSE – Behalve de beurskoersen gingen afgelopen week ook verschillende valuta’s hard onderuit door de berichtgeving over de nieuwe coronavariant genaamd omikron.

De Zuid-Afrikaanse rand was een voor de hand liggend slachtoffer. De munt viel terug tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in ruim een jaar.

Afgezien van het feit dat Zuid-Afrika het bestaan van de nieuwe variant als eerste heeft opgemerkt, speelt mee dat het land een grote grondstofexporteur is. Als blijkt dat bestaande vaccins en nieuwe middelen minder effectief zijn tegen deze coronavariant, kan dat leiden tot nieuwe lockdowns en een afnemend grondstofgebruik. Om dezelfde reden ging bijvoorbeeld ook de Australische dollar onderuit.

Dollar valt uit zijn rol

Als de onzekerheid in de financiële wereld toeneemt, zoeken partijen veilige havens op in de valutamarkt. Bekende voorbeelden zijn de Amerikaanse dollar, Zwitserse frank en Japanse yen. De eerstgenoemde munt viel aanvankelijk echter behoorlijk uit zijn rol.

De koersval van de dollar ten opzichte van de Zwitserse frank van afgelopen week was het meest opvallend. Ten opzichte van andere valuta’s gaf de dollar ook terrein prijs. De verspreiding van de omikronvariant werpt namelijk een schaduw over het economisch herstel dat zich in de Verenigde Staten aftekent. Hierdoor is het minder zeker dat de Federal Reserve volgend jaar de rente stapsgewijs gaat opschroeven. Daar had de valutawereld in de loop van dit jaar al een flink voorschot op genomen.

Vlak voor de ontdekking van de nieuwe virusvariant was de dollarindex juist opgelopen tot het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2020. De dollarindex meet de kracht van de Amerikaanse munt ten opzichte van een mandje andere valuta’s.

Japanse yen kan verrassende winnaar worden

Aanvankelijk was de verwachting op financiële markten dat de omikronvariant ervoor kan zorgen dat de rente in de VS wellicht minder snel omhoog gaat. Maar deze aanname werd afgelopen week op losse schroeven gezet door niemand minder dan Fed-voorzitter Jerome Powell.

Powell liet tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres doorschemeren dat de inflatie mogelijk een minder tijdelijk karakter heeft dan het zich liet aanzien. Dit wijst erop dat er nog altijd een grote kans is dat de Amerikaanse rente in de loop van 2022 omhoog gaat.

Als dat inderdaad gebeurt, kan de dollar de komende tijd het verlies goedmaken ten opzichte van een verrassende winnaar van de afgelopen week: de Japanse yen.

De Japanse munt is in de eerste elf maanden van dit jaar 9 procent gedaald ten opzichte van de dollar, maar na het nieuws over de omikronvariant liep de yen binnen enkele dagen met 2,5 procent op.

Deze plotselinge ommekeer zegt vooral veel over het belang van renteverwachtingen in de valutawereld. Voor Japan geldt dat het perspectief van een hogere rente hoe dan ook ver weg is. Als de vrees voor de omikronvariant overtrokken is en het perspectief van hogere rentes in de VS terugkeert, is de yen kwetsbaar. Maar als nieuwe virusvarianten de coronapandemie verhevigen, kan de Japanse munt zomaar een van de winnaars in 2022 worden.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.