Een lift die reikt tot in de ruimte. Het lijkt een stoute jongensdroom, maar een bedrijf in Japan beweert dat dit in 2050 wel eens werkelijkheid zou kunnen worden.
Dat meldt de wetenschaps- en technologiewebsite Scientas.nl. Er wordt al sinds het einde van de negentiende eeuw gespeeld met de gedachte van een lift die mensen en goederen goedkoop van en naar de ruimte kan vervoeren.
De bouw zou miljarden kosten, maar gehoopt wordt dat deze nieuwe vervoersmethode door de grotere capaciteit uiteindelijk goedkoper zal zijn dan de ruimtevaart.
Kabel van 36.000 kilometer
Het gaat om een kabel die op een hoogte van 36.000 kilometer zou hangen aan een ruimtestation. Met deze kabel moet een op zonne-energie aangedreven liftcapsule dertig personen in iets langer dan een week naar de plaats van bestemming in de ruimte helpen.
Maar er bestaan vele bezwaren. Een daarvan is dat het materiaal van de toren licht, maar sterk moet zijn. Koolstofnanobuisjes hebben deze eigenschappen en hiermee hoopt het Japanse bedrijf de futuristische toren van Babel te kunnen bouwen.
Boudewijn Ambrosius, hoogleraar Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, ziet enorme kansen voor de ruimtevaart als het echt mogelijk is om deze superlift te bouwen.
Het kost veel brandstof en dus geld om materiaal vanuit de ruimte naar de aarde te vervoeren. Een ruimtelift kan het mogelijk maken om meer materiaal de ruimte in te sturen, maar ook uit de ruimte te halen. “Uit de maan opgehaalde mineralen bijvoorbeeld,” licht Ambrosius toe.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl