Een opmerkelijke vraag voor Jan Roos vanochtend: een NOS-presentator vroeg het GeenPeil-gezicht of hij wakker was geworden met een lichte erectie.

Nieuwspresentator Jurgen van den Berg knalde er woensdagochtend lekker in: “Jan, goedemorgen, ben jij vanmorgen toch wakker geworden met een lichte erectie?”, vroeg hij aan Roos. “Het is natuurlijk wel een beetje jouw dag”, voegde Van den Berg eraan toe.

Roos liet zich niet van zijn stuk brengen. “Het referendum is er gekomen omdat 430.000 mensen een handtekening hebben gezet en niet omdat Jan Roos het zo graag wilde, met of zonder erectie.”

De openingsvraag van Van den Berg werd op Twitter met de nodige kritiek begroet.

Volgens de linkse opiniestie Joop.nl heeft de NOS zich met dit incident opnieuw verlaagd "tot het niveau van Powned en aanverwanten".

Stemmen in Bergen

Later op de ochtend bracht Roos zijn uit bij serviceflat Frankenstate in zijn woonplaats Bergen. Hij moest even in de rij staan, maar was daar eigenlijk wel blij mee. Hij noemde het een "feest van de democratie" en riep de Nederlandse bevolking nogmaals op te gaan stemmen.

Het maakt Roos naar eigen zeggen niets uit wat je stemt, als je maar stemt. Hij hoopt dat de opkomst boven de dertig procent ligt, want alleen dan is de uitslag geldig. Lukt dat niet, dan is dat volgens Roos erg "verdrietig".

Hij hoopt dat het kabinet luistert naar de bevolking. Zijn verwachting is dat uiteindelijk het nee-kamp wint.

De pers was massaal naar Bergen getrokken om Roos te zien stemmen. Die ervaring noemde de journalist "zeer bevreemdend." Hij is dan ook blij dat de campagne er weer op zit. "Ik vind het niet erg als het morgen gewoon weer morgen is."

Roos op de bon geslingerd

Dinsdag werd Roos nog bijna op de bon geslingerd door agenten in Den Haag, waar GeenPeil campagne voerde. GeenPeil zou geen vergunning hebben om een manifestatie te houden naast het Binnenhof. De campagnebus werd weggestuurd.

Agenten schreven een bon uit voor Roos. “Dus van hogerhand wordt besloten om mij persoonlijk een bekeuring te geven voor iets waar ik niet eens over ga”, twitterde Roos. “Wat een farce.”

Later bleek dat de politie door alle commotie was vergeten de bon uit te delen, tot groot genoegen van Roos: “De grote grap is dat de politie zo stond te schutteren dat ze vergaten me de bon te geven.”