De 61-jarige Jamie Dimon is al meer dan tien jaar de CEO van J.P.Morgan Chase, op dit moment de grootste bank van Amerika. Een machtige man dus.

De invloedrijke Dimon is niet te spreken over de huidige gang van zaken in zijn land. “Het is bijna beschamend om een Amerikaan te zijn als je de wereld over reist,” zei de CEO in een conference call met analisten, nadat hij vers van een buitenlandse trip thuis kwam.

“De economische groei had veel hoger kunnen zijn als er slimmere beslissingen zouden worden genomen en minder onenigheid zou zijn,” aldus Dimon die verwees naar de politiek.

Ook kregen de media er hard van langs. Die zouden zich beter op de belangrijke kwesties van de natie moeten focussen in plaats van of het wel goed gaat met J.P.Morgans effectenhandel-afdeling. De grootbank boekte een recordwinst die 19% hoger lag van de vorige periode ondanks minder opbrengsten uit obligatiehandel.

“De Verenigde Staten van Amerika moeten zich focussen op beleid dat goed is voor alle Amerikanen. En dat zijn infrastructuur, regelgeving, belastingen en onderwijs,” aldus de zakenman. “Waarom jullie daar niet iedere dag over schrijven is me een groot raadsel. Wie geeft er om de  stand van de obligatiehandel in de laatste weken van juni? Even serieus…”

Daarna ratelde de opperbankier statistieken op met dieptepunten in zijn land. De helft van de kinderen in “inner-city schools” halen geen diploma, opiumverslaving slachtoffert 35.000 levens per jaar en de VS heeft in twintig jaar tijd gaan nieuw vliegveld gebouwd, aldus Dimon.

De CEO van J.P.Morgan was afgereisd naar Israel, Ierland en Frankrijk, waar de regeringen "goed beseffen" wat de waarde is van een concurrerende belasting op winst voor bedrijven. Die is met 35% in Amerika best hoog.