De Britse ondernemer en miljardair James Dyson, bekend van de gelijknamige zakloze stofzuiger, is een fervent aanhanger van de Brexit.

Dinsdag maakt zijn bedrijf echter bekend dat het hoofdkantoor verhuist van het Verenigd Koninkrijk naar Singapore. Dat zou niets met de Brexit te maken hebben, maar bedoeld zijn om de firma Dyson future-proof te maken. Het bedrijf ziet zichzelf nu vooral als een global technology company.

Belangrijkste groeimotor voor Dyson is Azië, mede vanwege de opkomende middenklasse in China. Die is zeer gecharmeerd van duurdere buitenlandse merken met een duidelijk kwaliteitslabel.

Wat de productie van huishoudelijke apparaten betreft heeft Dyson jaren geleden al voor Azië gekozen. Dit verklaart meteen ook waarom hij geen moeite heeft met importmuren tussen het VK en de Europese Unie. Producten van Dyson worden toch al vanuit Azië naar Europa verscheept, dus wat dat betreft verandert de Brexit weinig voor Dyson.

Elektrische auto van Dyson: productie in Azië

Ook bij plannen voor een elektrische auto wil Dyson de productie in Azië laten plaatsvinden en niet in het Verenigd Koninkrijk. Zo wil Dyson de concurrentie aangaan met onder meer Tesla. De fabriek voor Dysons elektrische auto wordt gebouwd in Singapore en in 2021 moeten de eerste exemplaren van de band rollen.

James Dyson is bekend geworden als uitvinder van de zakloze stofzuiger. Die is al decennia een hit en het bedrijf van de Britse uitvinder en ondernemer is uitgegroeid tot internationale gigant, met een team van duizend ingenieurs en een productlijn die naast stofzuigers ook handdrogers, verlichting, luchtverversers en zelfs haarstyling omvat.

Afgelopen november ging in Nederland de nieuwste Dyson-gadget in de verkoop: de ultraluxe krulttang Dyson Airwrap-styler. Het is een typisch Dyson-product: de belofte van superieure kwaliteit voor een technologisch huishoudproduct met een Apple-achtig prijskaartje. Want voor de Dyson Airwrap-styler moet je wel 499 euro neertellen.

Dyson heeft goed verdiend aan zijn carrière als ondernemende uitvinder. Zijn vermogen wordt door zakenblad Forbes geschat op omgerekend 4,5 miljard euro. Hij is daarmee een van de rijkste inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

Dyson kreeg de titel Sir toebedeeld, heeft een eigen James Dyson Foundation en is de grootste akkerbouwbezitter in het Verenigd Koninkrijk.

In 2017 klom de omzet van het bedrijf Dyson met 40 procent tot 3,5 miljard pond (4 miljard euro), wat gepaard ging met een winst van 801 miljoen pond  (900 miljoen euro).

LEES OOK: Deze ondernemer had nog nooit in een caravan geslapen, omdat hij niet in ‘zo’n wit, plastic ding’ gezien wil worden – nu verkoopt hij z’n eigen designcaravan